Підвищення розміру мінімальної заробітної плати, яке стартувало з 1 грудня минулого року, вплине на розмір податок, які залежать від даного показника. Йдеться про єдиний соціальний внесок (ЄСВ) так званий єдиний податок, який сплачується ФОПами, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

Про це повіжомляє Главком.

Єдиний соціальний внесок

Підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 1 грудня минулого до 6 500 грн. вплине на розмір ЄСВ, бо ставка його нарахування залишається незмінною-22%.

З 1 січня поточного року, як і з грудня минулого року, мінімальний розмір ЄСВ на місяць становитиме 1430 грн. При цьому, з 1 жовтня поточного року розмір ЄСВ збільшиться до 1474 грн.

Максимальний розмір нарахованого ЄСВ (15 "мінімалок") на місяць з 1 грудня минулого року був підвищений до 21 450 грн. З 1 жовтня поточного року цей показник буде вже складати 22 110 грн.

Розмір квартальної суми досягне 4070 грн. У податковій декларації за минулий рік необхідно буде вказувати зміну розміру ЄСВ: з січня по листопад – 1 320 грн, а в грудні – 1 430 грн.

Єдиний податок

Для ФОП першої групи розмір єдиного податку на місяць у поточному році складатимуть 248,1 грн (не більше 10% прожиткового мінімуму для працездатних українців на 1 січня поточного року).

Для ФОП другої групи розмір єдиного податку на місяць у поточному році складатимуть 1 300 грн (20% від "мінімалки"), для ФОП третьої групи – 5% доходу.

Доходи ФОП, які працюють за загальною системою оподаткування, отримані протягом календарного року від господарської діяльності, оподатковуватимуться за ставкою 18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору від чистого доходу.

Крім того, з 1 січня поточного року набирають чинності нові правила для ФОП. Згідно з нововведеннями, з 1 січня наступного року всі ФОП, які відносяться до 2-4 груп в Україні, тепер повинні будуть користуватися касовими апаратами.

На сьогоднішній день в Україні все ще діють карантинні обмеження, введені через коронавірус, тому податкова служба заявила, що поки не буде штрафувати підприємців. Наприкінці грудня поточного року Уряд прийняв рішення про звільнення підприємців, які працюють у селі, від обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні підвищать середні заробітні плати.

Наш портал писав, що українців очікують кардинальні зміни, тому що податкова служба почне ретельно перевіряти доходи багатих українців, порівнюючи їх з витратами.

Нагадаємо, що українцям доведеться платити новий податок за свої квартири.