Всім жителям України повідомили про важливі зміни, які стосуються податків. Стало відомо, що українцям потрібно буде дати звіти перед податковою навіть за свої власні квартири.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «Оглядач»

Потрібно повідомити про те, що вже в цьому новому 2022 році українців чекає не дуже приємна історія з податками. З вересня 2022 року будуть введені нові методи податкового контролю. Наприклад, якщо ви колись купили собі квартиру за допомогою тіньового заробітку, то зараз, при продажу цієї ж квартири, доведеться відзвітувати перед податковою службою.

Голова профільного комітету Ради Данило Гетманцев заявив, що податкова служба цілком може поцікавитися, як і за які гроші була куплена ваша квартира роками раніше. Якщо в даному випадку людина не зможе показати декларацію або дати відповідь на це питання, то вона буде змушена доплатити податок. Важливо підкреслити, що додаткові податки українці будуть платити тільки в тому випадку, якщо вони не зможуть пояснити, як вони купили нерухомість або цінність.

Потрібно навести приклад, як це може виглядати зараз. Наприклад, якщо українець збирав гроші, щоб купити собі автомобіль, то податкова може запитати у нього, де він взяв кошти на машину. Якщо українець не зможе дати відповідь або пояснити, звідки у нього гроші на авто, то йому потрібно буде заплатити ще 19.5% податку до зазначеної суми зверху.

Дуже важливо розуміти, що навіть якщо людина збирала «білі» гроші протягом десяти років, то піти від питань податкової не вийде. Справа в тому, що податкова зберігає інформацію про всі білі доходи українців з 1995 року в спеціальних базах.

Радник голови правління одного з банків Василь Невмержицький дав кілька порад і пояснив, що українцю потрібно знати відповіді на всі питання, які задасть податкова служба. Людина буде змушена дати відповідь на будь-яке питання, яке стосується транзакцій.

"Коли ви відкриваєте рахунок у банку, вас попросять заповнити анкету, зокрема, позначити, навіщо він вам потрібен, який обсяг операцій буде по ньому проходити, ваш фінансовий стан", - пояснив фахівець.

Нагадаємо, що українцям розповіли про нововведення в 2022 році.