Чиста вода, свіже повітря і родючий грунт – все це необхідно людям. От тільки внаслідок вчинених людством помилок, процвітаючі колись землі перетворюються в пустелю, а поверхня планети може перетворитись у гігантський океан внаслідок глобального потепління.

В Україні, аби не допустити екологічного лиха, збільшили штрафи за шкоду природно-заповідному фонду. На це питання можновладці звернули увагу, бо існуючі з 2013 року штрафи надзвичайно низькі і це абсолютно нікого не спиняє.

Так, минулого тижня уряд прийняв нову редакцію постанови "Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд" збільшивши штрафні санкції у 10 разів.

Зазначається, що обмеження стосуються виключно місць, що знаходяться під охороною держави, а саме заповідників, національних природних парків, заказників, заповідних урочищ, пам'яток природи, ботанічних садів, дендропарків тощо. Такі об’єкти займають лише 6% території країни.

При цьому важливо зазначити, що документ не поширюється на ліси, водні та інші об’єкти і природні ресурси, які не входять до території ПЗФ, бо у цих випадках діють інші окремі нормативно-правові акти.

Таким чином, любителі збирати гриби та ягоди можуть не хвилюватися, адже вони навряд чи опиняться у рядах правопорушників, відвідуючи освоєні звичні для себе місця, заспокоюють у міністерстві.

Якщо ж хтось наважиться на збір занесених до Червоної книги України рослин, то доведеться викласти чималеньку суму. Так, за кожен зрізаний без ліцензії гриб на території природно-заповідних зон України порушник заплатить штраф у розмірі 75 гривень.

Збір цілющих трав також заборонено. За кожну квітку Кабмін передбачив штраф у розмірі 30 гривень. За кожен кілограм ягід, зібраний у заповідних зонах, доведеться заплатити 378 гривень, а за плоди та горіхи – 1 154 гривні за кілограм.

Що стосується штрафів за незаконну вирубку або пошкодження дерев, то він залежатиме від ступеня шкоди, діаметра дерева та його місця зростання і може варіюватись від 227 до 18,3 тис. гривень.

Знищення рослинності в природно-заповідних зонах спричиняє штраф від 227 до 273,4 тис. гривень залежно від віку рослини та її цінності. Ця позиція стосується як трав, так і чагарників.

аніше "Hyser" писав про те, що ФОПи не можуть отримувати гроші на звичайні картки.

Також наш портал повідомляв, що в Україні підвищать податки для тих, хто працює.

Нагадуємо, що українських підприємців змусять платити ще більше.