У січні наступного року в Україні почнуть діяти нові важливі нововведення. Йдеться про підвищення пенсійних виплат, введення обов'язкових касових апаратів для деяких категорій ФОП.

Про це йдеться в матеріалі Сьогодні.

З січня наступного року набирають чинності нові правила для ФОП. Згідно з нововведеннями, з 1 січня наступного року всі ФОП, які відносяться до 2-4 груп в Україні, тепер повинні будуть користуватися касовими апаратами.

Таке нововведення щодо касових апаратів торкнеться:

  • інтернет-магазини;
  • ресторан;
  • кафе;
  • турагентства;
  • готель;
  • магазини і т. д.

Якщо ФПЛ не встановлять касові апарати до 1 січня наступного року, то їм загрожують штрафи.

Які покарання передбачені:

  • У перший раз підприємець повинен буде заплатити штраф у розмірі 100% від проданої продукції.
  • Вдруге підприємцю доведеться заплатити вже штраф у розмірі 150% від вартості продукції, яка була продана з порушенням.

На сьогоднішній день в Україні все ще діють карантинні обмеження, введені через коронавірус, тому податкова служба заявила, що поки не буде штрафувати підприємців. Наприкінці грудня поточного року Уряд прийняв рішення про звільнення підприємців, які працюють у селі, від обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Крім цього, з 1 січня для підприємців буде змінено розмір сплати єдиного соціального внеску та єдиного податку.

Будуть підвищені пенсійні виплати деяким категоріям українців

З 1 січня наступного року в Україні проведуть перерахунок пенсійних виплат для ліквідаторів та постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Мінімальні пенсійні виплати будуть збільшені для:

  • Тих громадян, хто отримав I групу інвалідності-виплати підвищать до 6000 грн;
  • Тих, хто отримав ІІ групу інвалідності-виплати підвищать до 4800 грн;
  • Тих, хто отримав III групу інвалідності – виплати підвищать до 3700 грн.

Крім цього, на початку наступного року будуть підвищені пенсійні виплати 9% жінкам, які народилися до 1962 року. Всього протягом наступного року в Україні заплановано провести 12 підвищень пенсійних виплат для різних категорій населення. Середньорічний розмір пенсійних виплат становитиме 4533 грн.

Зростання тарифів на доставку природного газу

З 1 січня наступного року в Україні будуть збільшені тарифи на доставку блакитного палива. Даний тариф сплачується додатково до основної плати за природний газ. "Нафтогаз" пропонує встановити тариф на рівні 7,96 грн/куб.

Абонентська плата зросла через те, що зросли витрати підприємств. Зокрема, необхідно збільшувати заробітні плати працівникам, проводити ремонтні роботи, підтримувати інфраструктуру в робочому стані тощо.

Розмір абонплати розраховується, грунтуючись на двох показниках: усереднене споживання природного газу і тариф. Постачальник блакитного палива весь обсяг споживання газу ділить на 12 місяців, потім отримана цифра множиться на тариф облгазу.

Раніше "Hyser" повідомляв, у Кабінеті Міністрів несподівано вирішили змінити прогнози цін на комунальні тарифи.

Наш портал писав, Міністерство економіки прогнозує значне зростання на комуналку в наступному році.

Нагадаємо, що стало відомо, скільки українцям доведеться платити за доставку газу після Нового року.