Українці вже й забули, як воно – запасатись свічками, ліхтарями та теплими шкарпетками. Ситуації, коли по кілька годин на добу увечері українці сиділи без струму, зникли десь в далеких двохтисячних. А от на цьому тижні розмови про ймовірні віялові відключення в Україні повернулись і ось чому.

Стало відомо, що Київ та Київська область напередодні Нового року мали залишитись без світла.

Справді, згідно з графіком планових відключень, розміщеним на сайті ДТЕК, на багатьох вулицях у Києві та області в період 28-31 грудня дійсно було заплановано відключення електроенергії, але не на три дні, як про це стали всі писати, а максимум на 8 годин, і не на всіх вулицях. Усе через ремонтні роботи на підстанціях і повітряних лініях.

"Багато робіт у мережах неможливо проводити без вимикання електроенергії, тому що від цього залежить безпека людей, які ремонтують обладнання. Планові відключення - це найефективніший спосіб проводити технічне обслуговування та модернізацію електромереж. Завдяки цьому значно зменшується аварійність мереж", - ідеться в офіційному повідомленні.

Правда, пізніше у графі "інформація про скасування або перенесення робіт" було відкореговано, що всі роботи, заплановані на 29, 30 та 31 грудня, скасовано.

Разом з тим, в ефірі "Прямого" політолог, депутат Київради Сергій Таран на всю країну заявив, що такі відключення зовсім не являються плановими чи аварійними ремонтними роботами.

Чиновник стверджує, що він особисто проживає у Київській області, а саме в селі Петропавлівська Борщагівка, і неодноразово стикався з віяловими відключеннями електроенергії. За його словами, під відключення потрапляють і не тільки спальні райони, а низка державних установ. Зокрема, в околицях Києва до віялових відключень готуються навіть у школах.

"Ми знаємо, що з 12 великих теплогенеруючих підприємств країни на десяти - недостатні запаси енергоносіїв. І ця ситуація, у разі великих морозів, може призвести до віялових відключень, чого не було багато років", - заявляв нещодавно мер столиці Віталій Кличко.

До речі, не так давно міністр інфраструктури України 2016-2019 років Володимир Омелян заявив, що чинна влада практично вщент знищила всі здобутки попередників щодо стабілізації енергетичної системи і зараз Україна перебуває на межі енергетичного колапсу.

Раніше "Hyser" повідомляв, у Кабінеті Міністрів несподівано змінили прогнози цін на комунальні тарифи.

Наш портал писав, Міністерство економіки прогнозує значне зростання на комуналку в наступному році.

Нагадаємо, що стало відомо, скільки українці платитимуть за доставку газу після Нового року.