В Україні спостерігається спад попиту на житло. Власники нерухомості, масово знімають свої квартири з продажів. Поки вони впевнені, що після Нового року ситуація зміниться і ціни підуть вгору.

Про це заявив UBR співзасновник ТОВ "Дельта-Консалтинг" Роман Рябов.

За його словами, власники квартир вважають, що ситуація на ринку нерухомості зміниться в наступному році, тому квартири знову подорожчають. Він додає, що такі очікування продавців мають сенс, тому що ціни на квартири на "вторинному" ринку найближчим часом будуть рости.

Експерт упевнений, що на зростання цін також буде впливати і подорожчання житла в новобудовах. За поточний рік ціни на квартири в новобудовах зросли на 15-20%. При цьому, з початку цього року ціни на вторинному ринку збільшилися на 5-7%.

Рябов прогнозує, що житло на вторинному ринку може подорожчати ще на 5-8%. Крім цього, покупцям не варто розраховувати на можливість торгу з продавцями, так як вони на це не налаштовані. Якщо пощастить, то продавці скинуть ціни не більше ніж на 5%.

Експерт додав, що поки не очікується зростання цін на оренду житла. Зокрема, після зростання на 10-15% ціна стабілізується на нинішньому рівні.

За словами Рябова, наступне подорожчання квартир на первинному ринку прогнозується тільки з березня наступного року. Найбільше вартість житла зміниться з квітня по червень і з жовтня по грудень.

За словами засновника і керуючого партнера групи компаній Concept Group Михайла Підвісоцького, з квітня по червень і з жовтня по грудень є найбільш піковими сезонами для «первинки».

Експерти відзначають, що через високі ціни зниження активності на ринку первинного житла триває з липня поточного року. За рік середня вартість кв.м. в новобудові в Києві злетіла з 27000 до 34000 грн.

Зараз за квартиру в 40 кв.м доведеться заплатити 1,36 млн. грн. Але не всі українці можуть дозволити собі таке дороге житло.

На вторинному ринку також спостерігається подорожчання, але ціни ростуть тільки на деяке житло. Наприклад, вартість "Чеських проектів" знижується щорічно на 10%, а хрущовки і сталінки різко дешевшають. Це сталося через те, що частина житлового фонду в Україні знаходиться в дуже поганому стані. Також термін експлуатації хрущовок наближається до кінця.

Ситуація на ринку нерухомості України наступна:

  • 1-кімнатні квартири - на 5,3% (з $951 / м2 до $1001 / м2),
  • 2-кімнатні квартири - на 7,3% (з $860 / м2 до $923 / м2);
  • 3-кімнатні квартири - на 10,2% (з $879 / м2 до $968 / м2);
  • 4-кімнатні квартири - на 12,8% (з $1227/м2 до $1308/м2).

Відзначимо, що з 1 січня наступного року будуть змінені умови продажу і покупки квартир. Також після Нового року почнуть діяти нові правила оподаткування угод з нерухомістю.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні з'явиться новий податок на житло.

Наш портал писав, що українців очікують кардинальні зміни, тому що податкова служба почне ретельно перевіряти доходи багатих українців, порівнюючи їх з витратами.

Нагадаємо, що українцям знову видаватимуть безкоштовне житло.