Влітку наступного року в Україні буде змінена сума податок на квартири. Після нововведення українці в середньому будуть змушені платити на 21% більше, ніж в поточному року.

Про це повідомляє "Апостроф".

За словами експертів, з літа наступного року сума податку на квартиру площею 100 квадратних метрів зросте з 2832 грн до 3600 грн. Розмір податків в Україні залежить від розміру мінімальної зарплати людини за рік, за який сплачується податок.

Крім цього, за кожен зайвий кв. м. українцям доведеться заплатити 1,5% мінімальної заробітної плати. Наприклад, якщо в поточному році ця сума дорівнювала 70,8 грн, то в наступному році вона вже становитиме 90 грн.

Слід пам'ятати, що податком обкладається виключно зайва площа. Зокрема, для квартири на кожен кв. м. понад 60 метрів, а за будинок – понад 120 кв. м..

Якщо ви володієте квартирою площею понад 300 квадратних метрів, то ви повинні будете заплатити податок у розмірі 25 тис.грн. Аналогічну суму податку змушені будуть платити українці, які володіють приватними будинками, Загальна площа яких становить понад 500 кв. м.

Експерти також розповіли, як тепер українцям доведеться сплачувати податки після нововведень:

  1. Податки повинні платити тільки власники житла. Сума податків не буде ділитися на кількість членів сім'ї або людей, який прописані в будинку або квартирі.
  2. Оплачувати податок необхідно раз на рік. Податок платить той, на кого був оформлений особовий рахунок.
  3. Якщо особовий рахунок був розділений на декількох співвласників, то кожен співвласник повинен заплатити лише свою частку.
  4. Суму податку озвучать 1 липня. Платити податок доведеться за минулий рік.
  5. На сплату податку дається 30 днів, з 1 липня. Або можна оплатити потрібну суму протягом 60 днів з моменту, коли людина отримала повідомлення від податкової.
  6. Якщо ви прострочили оплату, то протягом перших 30 днів прострочення вам буде нарахована пеня 10%. Прострочення понад 30 днів автоматично збільшить розмір пені аж до 20%.
  7. Якщо ви не отримали квитанцію від податкової служби, то варто звернутися в податкову за місцем вашої реєстрації. Це дозволить вам уникнути нарахування пені або штрафів за несплату податків.
  8. Не потрібно платити податки на об'єкти нерухомості, які перебувають у власності органів держвлади.

Ви можете самостійно дізнатися, чи необхідно вам сплатити податок на нерухомість. Для цього вам необхідно звернутися в податковому відділенні за місцем вашої реєстрації.

За словами експертів, зараз в Україні значна частка економіки знаходиться в тіні, частину зарплат українці отримують в конвертах. Ті, хто офіційно оформлений на мінімальну зарплату, не можуть заробити на покупку квартири, машини, дорогої техніки, але при цьому у них все це є.

Співробітники податкової служби будуть зіставляти доходи і витрати. Якщо щось не вийде пояснити білим доходом, то доведеться доплатити. Можливо, буде введена гранична сума.

У податковій службі нагадують, що до вересня наступного року українці можуть заповнити нульову декларацію, щоб пройти податкову амністію. Це дозволить громадянам вивести з тіні все, що вони могли заробити і не стали декларувати.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні підвищать середні заробітні плати.

Наш портал писав, що українців очікують кардинальні зміни, тому що податкова служба почне ретельно перевіряти доходи багатих українців, порівнюючи їх з витратами.

Нагадаємо, що українцям доведеться платити новий податок за свої квартири.