Уряд України підписав меморандум з МВФ, згідно з яким з 1 травня наступного року тариф на газ і опалення повинні встановлюватися з урахуванням ринкової вартості. Якби це нововведення вже ступило в силу, то за опалення квартири площею 50 квадратів українці повинні були б заплатити 7500 грн, а за газ - 45-48 грн за 1 куб.

Про це на своїй сторінці в популярній соцмережі Facebook написав експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко.

Попенко заявив, що відповідно до меморандуму з МВФ влада України взяла на себе зобов'язання з 1 травня наступного року здійснити перехід на вільні ринкові тарифи на газ і тепло. За його словами, якби це вже було реалізовано, то українцям довелося платити б за газ 45-48 грн за 1 куб (в даний час 7,96 грн за 1 куб).

Крім цього, вартість опалення квадратного метра збільшилася б приблизно з 38 до 150 грн. Попенко зазначає, що завдяки підписанню цього меморандуму з МВФ Україна змогла отримати в черговий кредитний транш.

За словами експертів, українська влада може переглянути умови, якщо буде підписаний ще один меморандум з фінансовою організацією. На даний момент Україна змогла домовитися з МВФ про те, що ціни на комунальні послуги залишаться без змін до травня наступного року.

Після травня наступного року ситуація може розвивати за трьома сценаріями:

  1. Якщо ціни на блакитне паливо на європейському ринку залишаться на високому рівні, то в Україні зростуть тарифи на гарячу воду, газ та опалення.
  2. Якщо ціни на газ істотно знизяться, то навіть при ринкових цінах значно тарифи на комунальні послуги не збільшаться.
  3. Українська влада буде змушена переглянути меморандуми з МВФ.

Під постом Діденка вже почали з'являтися коментарі:

  • "Так, Європа за нами плаче".
  • «А вибрати постачальника тепла теж буде можливо так само, як і постачальника газу зараз?»
  • "7500 тільки за опалення не платитимуть і ті, у кого зарплата 500$, а у бюджетників часто вдвічі менше наприклад. Виконання вимог МВФ, безглуздий зашморг на шиї, треба якимось чином розбиратися зі" скрутками " в митниці і податковій, там втрати в рази більше ніж ми займаємо... » .
  • "О! Вчора, товариш перший, десь віщав про небувалі успіхи - 500 доларів)))" »

Раніше "Hyser" повідомляв, у Кабінеті Міністрів несподівано змінили прогнози цін на комунальні тарифи.

Наш портал писав, Міністерство економіки прогнозує значне зростання на комуналку в наступному році.

Нагадаємо, що наступного року в Україні подорожчають тарифи на газ, електрику і гарячу воду.