В той час, як у світі вже повним ходом "вирує" новий штам коронавірусу "омікрон", в Україні ситуація більш-менш спокійна, бо єдиний український пацієнт із "омікроном" дуже швидко одужав. І поки нових потужних сплесків хвороби не зафіксовано, країна повертається до нормального життя.

Так, стало відомо, що за оновленими даними поширення коронавірусу в Україні, стало можливим перевести шість областей із "червоної" в "жовту" зону епідемічної небезпеки. Менш агресивні обмеження там почнуть діяти з 00 години 00 хвилин 23 грудня 2021 року. Про це пише Телеграф.

Як зазначив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, відповідне рішення ухвалено за результатами засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Отже, під "милість" МОЗ потрапили Київська, Житомирська, Сумська, Миколаївська, Чернігівська та Черкаська області.

При цьому 20 грудня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявляв, що в Україні тільки Волинська та Запорізька області не виконують умови виходу із "червоної зони".

До слова, саме "масове" скорочення регіонів "червоної зони" сталося 7 грудня, коли був послаблений карантин у 8 областях. Також у "жовту зону" перейшов і Київ, однак місцева влада столиці України залишила обмеження в транспорті і ТРЦ, обмеживши вхід за covid-сертифікатами або тестами.

Разом з тим, варто зазначити, що з 6 грудня в Україні почали діяти нові, більш жорсткіші правила карантину, які багато в чому обмежують невакцинованих українців. Так, відвідувати громадські заклади на "жовтому" рівні епіднебезпеки можуть лише ті, хто отримав принаймні одну дозу щеплення проти COVID-19 та має "жовтий" COVID-сертифікат чи довідку 063/о.

Водночас для відвідування громадських закладів можна використовувати і негативний тест, який чинний 72 години, або альтернативний документ — COVID-сертифікат про одужання.

Раніше Hyser писав про те, які професії увійшли в список для обов'язкової вакцинації.

Також Hyser повідомляв, що в Україні змінили правила карантину.

Нагадуємо, як отримати тисячу гривень за вакцинацію.