Тільки нещодавно українці, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, почали отримувати "тисячу Зеленського". Хтось вже витратив її на дозволені послуги і товари. Але деякі українці, які отримали "тисячу за вакцинацію", придумали нові схеми, завдяки яким змогли придбати товари і послуги, на які ці гроші витрачати заборонено.

Нацбанк вже звернувся з вимогою до банкірів, щоб вони провели відповідні перевірки і посилили контроль за цими виплатами.

Про це йдеться у листі Національного банку України.

У листі регулятор вимагає від банків, що випускають карти, посилити контроль за цільовим використанням цих коштів.

Регулятор вимагає, щоб банк більш детально і ретельно перевіряли МСС-коди продавців, які є свідченням про сферу діяльності компанії. Регулятор зазначає, що це необхідно для того, щоб українці могли придбати тільки дозволені товари.

З'ясувалося, що в книжкових магазинах можна придбай не тільки книги, а й канцтовари або іграшки. Кінотеатри також торгують їжею та напоями, а фітнес-центри продають різний спортивний інвентар.

Українці легко навчилися обходити правила по " ковидній 1000 грн і придумали різні схеми продажу виплат.

Зокрема, на платформі OLX з'являється безліч пропозицій про продаж "тисячі Зеленського" за вакцинацію.

Хтось пропонує купити будь-який товар з дозволеного списку зі знижкою 40%. Наприклад, придбати абонемент в спортзал за 600 грн.

Хтось продає свою виплату за 450 грн, однак для уточнення деталей необхідно зв'язуватися з власником.

Хтось пропонує купити квитки в кінотеатр на будь-який сеанс, квитки на автобус / поїзд. Послуга обійдеться за півціни.

У популярній соцмережі TikTok один користувач розкрив схему покупки пива на"тисячу Зеленського за вакцинацію". Нагадуємо, згідно зі встановленими Правилами, купувати їжу і напої в розстрочку не можна.

"Людина прийшла в кінотеатр і зі своєї карти єПідтримка за 60 грн купила собі дві баночки відмінного українського пива. Ви можете не дивитися фільм, потрібно просто прийти в кінотеатр, піти на бар, купити пива і піти", – так описав він суть схеми.

Однак, в коментарях багато користувачів цієї соцмережі пишуть, що не можна придбати не тільки алкоголь, але і попкорн.

У кіберполіції заявили, що вони відстежують всі підозрілі ситуації з виплатами за вакцинацію від коронавірусу. Все це робиться для того, щоб запобігти шахрайству.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, перевести в готівку виплату неможливо, а отримати виплату можна лише в додатку Дія. Співробітники кіберполіції стежать за підозрілими схемами.

Згідно з ініціативою, отримані кошти можна витратити тільки на певні послуги і товари. Завдяки цьому українці можуть підтримати ті галузі, які найбільше постраждали від карантинних обмежень, введені через пандемію коронавірусу. Однак, благі наміри іноді можуть звернути інакше. Завжди знайдуться люди, які вирішать обійти закон, щоб отримати додатковий прибуток. Будьте уважними і не попадіться на виверти шахраїв.

Раніше "Hyser" повідомляв, що у Приватбанку розповіли, як українці можуть отримати 1000 грн за вакцинацію від коронавірусу.

Наш портал писав, що українці можуть отримати "тисячу Зеленського" в Ощадбанку.

Нагадаємо, що українців попередили, що їх можуть позбавити субсидій.