В Україні з 1 січня 2022 року для фізичних осіб набудуть чинності нові правила.

Зокрема, підприємці (ФОПи) повинні будуть використовувати реєстратори розрахункових операцій. Під цим маються на увазі хоча б звичайні касові апарати. Про це пише "Апостроф".


Спочатку у законопроєкті пропонувалося на рік відкласти впровадження реєстраторів, на 1 січня 2023 рік. Тим менше закон все одно почне діяти після Нового року, хоча ФОПи навіть влаштовували акції протесту з цього приводу.

Варто зазначити, що застосування РРО (реєстратор розрахункових операцій) та ПРРО (програмний реєстратор розрахункових операцій) відноситься до підприємців II-IV груп. А ось на тих підприємців, які використовують в роботі модель B2B, даний закон не поширюється.

штрафи за порушення нового закону заведуть підприємців під монастир, фото: Вести

Підприємцям вже озвучували штрафи за порушення цього закону і вони немаленькі. У разі першого порушення буде стягуватися 100% від суми проданого в обхід реєстратора, а за повторне порушення вже 150% вартості проданого.

За ненадання звітності по РРО загрожує штраф у розмірі 510 грн. Таку ж суму доведеться заплатити за спотворення даних про проведені розрахункові операції - 510 грн.

До слова, експерти рекомендують вибрати саме програмні реєстратори, оскільки в них повно плюсів у вигляді простої реєстрації і оновлення ПЗ, низької вартості (до 200 грн на місяць за хмарний сервіс). Також вони відмінно економлять місця в приміщенні.

Раніше "Hyser" писав про те, що ФОПи не можуть отримувати гроші на звичайні картки.

Також наш портал повідомляв, що в Україні підвищать податки для тих, хто працює.

Нагадуємо, що українських підприємців змусять платити ще більше.