З січня місяця 2022 року уряд посилить правила виходу пенсіонерів на заслужений відпочинок.

Наразі згідно з вимогами, громадяни повинні мати мінімум 28 років стажу. Про це йдеться в положенні законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". З січня потрібно мінімум 29 років страхового стажу.

Виходить, що громадяни, які не зможуть виконати цю вимогу, повинні будуть працювати до 63 або 65 років. А якщо є можливість, то докупити відсутні роки стажу.

Відзначається, що посилення правил виходу на пенсію на цьому не закінчаться, адже уряд планує робити їх в кілька етапів. З 2023 року необхідний стаж підвищать до 30 років, а потім щорічно протягом трьох років будуть додавати по плюс одному року. І так до 35 років.

Однак ті громадяни, які мають таку можливість, відсутній стаж можуть докупити. Для цього потрібно добровільно за кожен місяць заплатити 44% мінімальної зарплати - на даний момент це 2860 гривень. Без цього протягом найближчих трьох років у вас пенсії не буде зовсім.

Пенсії 2021. Фото: скріншот YouTube-відео.
Пенсії 2021. Фото: скріншот YouTube-відео.

Так, навіть якщо громадянин працював і отримував мінімальну ставку, йому економніше буде докупити рік, так як отримати можна буде 116 тисяч гривень, а заплатити всього 34,3 тисячі.

Ті українці, які працевлаштовані неофіційно, повинні звернути увагу на зміни, адже вони ризикують зіткнутися зі складнощами при виході на пенсію.

Раніше Hyser писав про те, на скільки в Україні збільшать виплати після індексації в березні.

Також Hyser повідомляв, що українців попередили про виплати на найближчі три роки.

Нагадавши, куди українці зможуть витратити гроші з економічного паспорта.