Середня заробітна платня українців у грудні поточного року зросла на 15%. Зростання показника відбулося завдяки традиційним річним преміям, а також збільшенню розміру мінімальної зарплати.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

За словами експертів, щороку середня зарплата за грудень значно відрізняється від зарплати, яку громадяни отримують в будь-який місяць року. Якщо підняти показники за 2020 рік, то зарплата на початку року, в січні, становила 10 727 грн, в листопаді – 11 987 грн, а ось у грудні – 14 179 грн. При цьому, розміри зарплат в січні 2021 року знизилися до 12 337 грн в середньому.

Однак, ставки в грудні і січні істотно не змінюються. На розміри зарплат впливає сезонність виплат. У грудні зазвичай спостерігаються найвищі показники середньої зарплати, так як в ці місяці працівникам зазвичай виплачують преміальні або так звану 13-й зарплату перед майбутніми новорічними святами.

У поточному році ще й додається підвищення мінімалки з 1 грудня. Тепер розмір мінімалки становить 6500 грн.

Багато експертів зійшлися на думці, що грудневі показники середніх зарплат будуть істотно вище, ніж показники в жовтні-листопаді.

На даний момент ще не були оприлюднені дані Держстату за листопад. У жовтні середня зарплата українців становила 14 045 грн.

За словами директора Інституту соціально-економічної трансформації Іллі Несходовського, Цього місяця середня зарплата, традиційно, зросте майже на 15%.

Експерти відзначають, що різноманітні надбавки до зарплати в грудні виплачуються рядовим співробітникам бюджетної та приватної сфер.

Крім цього, наступного року в Україні буде підвищена мінімальна зарплата лише на 3% (або 200 грн, до 6700 грн). При цьому, ціни в наступному році також збільшаться більш ніж на 6%.

Також в Україні наступного року запроваджуватиметься нова пенсійна реформа. Зокрема, ті, хто ще не вийшов на пенсію, тепер будуть зобов'язані робити внесок на особистий рахунок. Ці кошти планують брати або з уже наявних податків і внесків, або ж людям доведеться платити додатково внески.

В Україні проводиться масштабна перевірка одержувачів державних виплат, в тому числі і субсидія. Новий законопроект, схвалений урядом, дозволяє проводити перевірки кандидатів, які претендують на кошти з державного бюджету.

Раніше "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли, як можна збільшити пенсійні виплати.

Крім цього, українцям перерахують заробітні плати.

Наш портал писав, що українців порадують надбавками до пенсій.

Нагадавши, українців попередили, що їх можуть позбавити субсидій.