В Україні проводиться масштабна перевірка одержувачів державних виплат, у тому числі і субсидій. Новий законопроект, схвалений урядом, дозволяє проводити перевірки кандидатів, які претендують на кошти з державного бюджету.

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна під час інтерв'ю "Урядовому кур'єру".

За словами міністра, тепер верифікація буде проводитися в три етапи - до призначення соціальної допомоги, під час процедури і після отримання виплат.

Служби соцзахисту, в обов'язки яких входить оформлення житлових субсидій, не будуть ходити по домівках претендентів для того, щоб упевнитися в матеріальному стані громадян. Однак вони тепер зможуть контролювати витрати українців.

Міністр зазначила, що працівники соцслужб перевіряють лише достовірність даних, які були вказані заявниками в їх деклараціях.

Лабезна зазначила, що іноді буває, що людина "забула" вказати додатковий дохід або куплені нещодавно дорогі речі (сума покупки склала понад 50 тисяч грн одноразово) або купує їх під час отримання субсидії. У цьому випадку це означає, що у людини є кошти на те, щоб платити за послуги ЖКГ або дохід людини перевищує той, який вона вказала в документах, поданих для отримання грошей з державного бюджету.

За словами міністра, в таких випадках держава має повне право відмовити заявнику в отриманні субсидії, яка призначена для оплати комуналки.

Передбачається, що всі ці перевірки спрямовані на те, щоб якомога більше зменшити число громадян, які отримують держвиплати.

Експерти відзначили, що в ході перевірок пріоритет спочатку буде віддаватися українцям, які отримують субсидії. На даний момент грошей на субсидії в бюджеті і так вкрай мало. При цьому в наступному році на ці цілі планується виділити всього 48 млрд гривень проти 55 млрд в поточному році.

Раніше "Hyser" повідомляв, що українців можуть позбавити субсидій через борги за комуналку.

Крім цього, в Україні штрафуватимуть за комунальні борги.

Наш портал писав, що українці порадують надбавками і надбавками до пенсій.

Нагадаємои, українців попередили, що їх можуть позбавити субсидій.