Уряд може посилити покарання за накопичення боргу за комуналку для того, щоб виконати вимоги МВФ.

Дане рішення необхідно прийняти з тієї причини, що щороку ситуація із заборгованістю перед фондом тільки погіршується, пише "Сьогодні". На сьогоднішній день кожна українська сім'я винна по 4 тисячі гривень.

За словами засновниці го "УПС життя в моєму місті" та голови ГО "Кирилівський Гай" Христини Ненно, штрафи і правда збільшаться, однак це стосується тільки зміни інфляційної складової.

"У нас звикли за комуналку, за послуги, які майже неможливо відрізати, взагалі не платити, і як показує досвід, найчастіше це гаряча вода і опалення. І теплопостачальні компанії прийшли до того, що налічують 3% на борг і додаткову інфляційну складову у вигляді пені", — говорить експерт.

На законодавчому рівні затверджено, що постачальник послуг має повне право нарахувати пеню в будь-який час, якщо перед ним заборгували. При цьому розмір пені не може перевищувати загальну суму боргу, а її нарахування може починатися з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку для внесення плати.

У разі, якщо від споживача і далі немає оплати, то постачальник послуг може звернутися до суду, де суддя може стягнути суму в примусовому порядку. Наразі дана процедура проводиться без виклику боржника.

За словами експерта, оскаржити такий наказ практично неможливо.

У разі якщо споживач ігнорує судовий наказ, його виконання покладається на плечі державних або приватних виконавців, і ті вже можуть накласти арешт на майно або рахунки.

Виселити споживача можуть у разі, якщо сума його боргу вища, ніж 120 тисяч гривень.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні ФОПи не можуть отримати гроші на картки.

Також Hyser повідомляв, що українцям доведеться платити нові податки.

Нагадаємо, що українців змусять платити за свої городи.