Всі погодяться, що жодне торжество в Україні, будь то весілля, ювілей чи Новий рік не обходиться без алкоголю на столах. Крім того, саме з вином у українців тісно сплітаються церковні обряди, то ж не дивно, що саме цей алкоголь щільно увійшов в культуру України. От тільки скоро всі ми будемо змушені економити на цьому продукті виноградарства.

Так, постачальники алкогольної продукції повідомили українських споживачів про суттєве зростання цін на вітчизняні та імпортні вина у період новорічних свят.

Таким чином, мінімальне підвищення вартості, про яке просять практично всі постачальники, у тому числі італійські та французькі, становить 10%.

Відомо, що винороби Євросоюзу та США через поганий урожай винограду у 2021 році одними з перших анонсували подорожчання. Так, наприклад, виробники у Франції та Італії мають намір збільшити вартість продукції майже на чверть. Одна з причин полягає в тому, що у Франції цьогоріч зібрали найменший від початку століття збір ягід винограду, а це, відповідно, суттєво вплине на виробництво вина.

А ось виробники вин із Нового Світу, Трентіно – Альто Адідже (Італія), Шампані, Бургундії, Долини Луари та Гасконі (Франція) та інших виноробних регіонів у середньому збільшили ціни на вина на 20-25%.

Зазначимо, що на вартість вин дуже впливають ціни на логістику та енергоносії, і це стало ще однією причиною зростання цінників на всі сорти популярного алкогольного напою.

Крім того, у всьому світі, включаючи Європу та США, спостерігається зниження обсягів виробництва вин. У країнах ЄС щорічне скорочення становить у середньому 13 %.

Найсуттєвіше постраждали плантації Нової Зеландії через сильні заморозки пізньої весни. Саме тому виноградарі зібрали на 19% менше ягід і у 2021 році Нова Зеландія стала єдиною з усіх держав у Південній півкулі, яка знизила обсяги виробництва.

Ну а якщо врахувати ще й зміни в українському законодавстві з 1 січня 2022 року, то до минулорічної вартості можна сміливо додавати ще 5% вартості. Справа в тому, що Верховна Рада 30 листопада ухвалила документ у другому читанні, яким передбачено підвищення ставки акцизного податку на алкогольні напої.

Таким чином в Україні з 1 січня 2022 року акциз на горілку, вино і коньяк в середньому підвищиться на 5%, тому це однозначно вплине і на подорожчання алкогольних напоїв.

Раніше Hyser писав про те, як визначити рак порожнини рота.

Також портал Hyser інформував, що медики розповіли про небезпеку споживання імбиру.

Нагадуємо, що лікарі розповіли, яке насправді тиск вважається нормою.