За даними МОЗ, понад 98% госпіталізованих із COVID-19 в Україні за останні три місяці - невакциновані. Зважаючи на таку невтішну статистику, стає зрозуміло, чому міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко не втомлюється агітувати на користь щеплення, а президент країни Володимир Зеленський пообіцяв навіть грошову винагороду за вакцинацію. От тільки механізм її отримання для більшості українців не зрозумілий.

Сьогодні, 10 грудня 2021 року, міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко провів брифінг, на якому нагадав, що всі повнолітні громадяни України, які пройшли повний курс щеплення проти COVID-19, зможуть отримати 1000 гривень від держави.

Ці гроші держава почне виплачувати вже з 19 грудня. За словами чиновника, спочатку програма стане доступна в "Дії", а потім уряд розробить альтернативний механізм нарахування виплат спеціально для тих, хто не має змоги придбати та користуватись смартфоном.

Таким чином, Ляшко зазначив, що програма реалізовуватиметься в декілька етапів.

"З 19 грудня послуга стане доступна в мобільному застосунку "Дія". Це - найшвидший і найпростіший спосіб. На другому етапі (3 квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють", - сказав чиновник.

До речі, серед самих реалістичних ідей - механізм запропонований головою "Союзу українського селянства" Іваном Томичем, який пропонує перераховувати гроші на рахунок, додавати до пенсії або зробити невелику доплату – "хлібні виплати". З його слів, це буде більш доречно для вразливих груп населення, ніж "окультурення".

Зазначимо, що наразі за обіцяні кошти українці матимуть змогу придбати:

  • абонемент у спортзал чи фітнес-клуб,
  • відвідати кінотеатр, театр, музей,
  • купити квитки на залізничні та авіаперевезення по Україні,
  • придбати книжки.

Раніше Hyser писав про те, що МОЗ повідомило про скорочення термінів одного з Covid-сертифікатів.

Також Hyser повідомляв, що у " ДІЕ " з'явився новий тип ковід-сертифіката.

Нагадаємо, що на Закарпатті виявили заклад, де обіцяють амністію за підроблений ковід-сертифікат.