Сучасна людина багато знає про інші планети, здатна полетіти на Місяць, а от природну стихію на власній території контролювати, а тим більше приборкати не спроможний ніхто. Так, вже не перший раз погода завдає проблем людству. Наприклад, через дощ та поривчастий вітер станом на ранок 10 грудня без світла залишилися 107 населених пунктів України. І це тільки початок.

Отже, сьогодні, 10 грудня, у більшості областей України через негоду оголосили перший рівень небезпеки, жовтий, повідомляє пресслужба ДСНС.

За прогнозом синоптиків майже всюди очікується туман, видимість 200-500 м., а у західних, північних та Вінницькій областях - ожеледь та ожеледиця на дорогах, у горах- снігопади.

Також синоптики прогнозують сильний вітер, який найближчим часом переміститься з південних і східних областей на всю територію України. Так, південно-східний вітер може досягати штормових значень до 15-22 метрів за секунду. На Заході та Сході України вітер прогнозують стриманіший, хоча також рвучкий.

"Сьогодні у Києві та Київській області, у північних, Вінницькій та Черкаській областях ожеледь, на дорогах західних та північних областей ожеледиця. Видимість через туман становитиме 200-500 метрів, у горах - снігопади", - йдеться у попередженні.

Фото ДСНС

А ось в Патрульній поліції України застерігають, що такі погодні умови можуть призвести до порушення руху транспорту на дорогах та вулицях.

Фахівці рекомендують водіям під час керування автомобілем у тумані:

  • знизити швидкість руху;
  • уникати різких маневрів на дорозі;
  • тримати безпечну дистанцію з іншими автомобілями;
  • під час зупинки увімкнути аварійну світлову сигналізацію;
  • за наявності протитуманних фар увімкнути їх разом із ближнім світлом.

Також варто зазначити, що у зв’язку зi снiгопадами та хуртовинами, у високогiр’ї Iвано-Франкiвської та східної частини Закарпатської областей зберiгається значна снiголавинна небезпека (3 рiвень).

Можливе сходження лавин при низьких додаткових навантаженнях, окремих природних середніх та великих лавин, тому рятувальники радять туристам бути уважними на високогір’ї.

Фото ДСНС

Раніше "Hyser" повідомляв, якою буде зима в Україні і чого очікувати на майбутні свята.

Наш портал також писав, що стало відомо, коли в Україні припиняться снігопади.

Нагадаємо, українців попередили про аномальні морози, коли стовпчики термомтерів опустяться до -35 градусів.