Уряд проведе індексацію виплат для всіх категорій пенсіонерів за однаковими правилами у березні 2022 року.

До державного бюджету на 2022 рік була закладена сума на її проведення в розмірі 200,6 млрд гривень, пишуть "Факти".

Існує формула за якою вираховується індексація - вона проводиться на основі показників 50% від інфляції за попередній рік і зростання середніх зарплат.

Динаміка зростання заробітних плат до кінця поточного, 2021 року, складе близько 15%, інфляція буде перебувати в межах 11%. Виходячи з цього коефіцієнт індексації наступного року має дорівнювати 12-13%. Саме на стільки будуть збільшені всі виплати.

Гривна, фото:Hyser
Гривна, фото:Hyser

Крім індексації пенсій для всіх категорій пенсіонерів, уряд має намір провести доплати військовим пенсіонерам, перерахувати пенсії ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, розширити програми президента за віковими доплат до пенсій, яка в наступному році буде поширена на пенсіонерів у віці 70-75 років, встановити мінімальну пенсійну виплату для людей старше 70 років при повному стажі на рівні 3000 гривень.

Для перерахунку пенсій людям з інвалідністю, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС на збільшення виплат було виділено державою майже 3 млрд гривень.

1,5 мільйона пенсіонерів у віці від 70 до 75 років отримають надбавки до пенсій. При наявності достатнього страхового стажу (35 років для чоловіків і 30 для жінок) мінімальний розмір пенсійної виплати складе 3000 гривень.

Крім того, до державного бюджету було закладено 50 млн гривень на підготовку до впровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Раніше Hyser писав про те, на скільки в Україні збільшать виплати після індексації в березні.

Також Hyser повідомляв, що українців попередили про виплати на найближчі три роки.

Нагадавши, куди українці зможуть витратити гроші з економічного паспорта.