Після того, як споживачі отримували рахунки за опалення квартир, спливли певні нюанси

Українці вже отримали перші рахунок за опалення, в яких враховувався перерахунок за минулі опалювальні сезони. У зв'язку з цим деяким українцям потрібно доплатити, а інші отримали переплату. Про це інформаційному порталу "OBOZREVATEL" розповів фахівець з аналітичного центру Асоціації міст України Олег Гарник.

Повідомляється, що перерахунок вартості опалення може відбуватися як у бік підвищення вартості послуги, коли у споживачів формуються заборгованості, так і в бік зменшення, в ситуаціях, коли відбуваються переплати.

Експерт пояснює, що постачальник тепла подає тепловий носій до житла, на вході в яке теплова енергія враховується і визначається, скільки гігакалорій поставлено. Є будинки, в яких облік теплової енергії встановлений в кожній квартирі, в деяких будинках обліку взагалі немає. Однак на кожного жителя багатоквартирного будинку проводиться розрахунок вартості тепла за його опалювальну площу. У будинках з лічильниками це, звичайно, легко, а ось в будинках без них ситуація складніша.

Методику розподілу спожитих жителями комунальних послуг затвердили ще в 2018 році, після чого деякі постачальники провели перерахунок з урахуванням того, що постачали теплову енергію в будинки в повному обсязі, але всі кошти недоотримали. У зв'язку з цим деяким жителям доведеться заплатити зайве, хоча деякі навпаки, зіткнуться зі зменшеними платіжками.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям з "червоних" зон виділять допомогу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні з'явиться новий податок.

Також "Hyser" писав, що у стало відомо, скільки українці заплатять за житлово-комунальні послуги в листопаді.