До Києва на урочистості на честь Дня Хрещення Русі, які цього року відбудуться в Українській Православній Церкві 27 і 28 липня, прибудуть чудотворні ікони Пресвятої Богородиці і святині з різних куточків України.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) зазначив, що чудотворні ікони і святині очолять великий Хресний хід.

«Попередньо заплановано прибуття на святкування до Києва Почаївської ікони Пресвятої Богородиці - це святиня Почаєва, Святогірської ікони Богородиці - це святиня Сходу, ікони Божої Матері Зимненська та Касперівська ікона Божої Матері - святиня Півдня. Також буде ковчег з мощами святого князя Володимира та інші святині. Чудотворні ікони очолять Хресний хід. Коли ми прийдемо до Києво-Печерської лаври, почнеться Всенічне бдіння, а ікони і святині будуть принесені у Трапезний храм, де знаходитимуться до вечора 28 липня. Для віруючих буде можливість і вночі, і вдень прийти і помолитися. Біля святинь будуть постійно звершуватися акафісти та молебні», - розповів митрополит Антоній.

Керуючий справами УПЦ нагадав, як з’явилася традиція святкування Дня Хрещення Русі.

«Ідея про святкування 900-річчя Хрещення Русі належала православним киянам, які звернулися з цією ідеєю до митрополита Київського і Галицького Платона. Після більшовицького перевороту про Хрещення Русі не прийнято було згадувати, і тільки наприкінці ХХ століття, коли наближалося святкування 1000-ліття Хрещення Русі, радянська влада дозволила вперше відсвяткувати цю визначну дату. Але 28 липня, як день Хрещення Русі з’явилося вже у нашу новітню історію існування незалежної держави і протягом багатьох років 28 липня у Києво-Печерській лаврі звершується святкове богослужіння у присутності єпископату, численного духовенства та віруючих Української Православної Церкви», - зазначив владика.

Митрополит Антоній підкреслив, що з 2014 року з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Онуфрія Хресний хід на честь Хрещення Русі в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира стає традицією.

Як повідомлялося раніше, у Києві 27 і 28 липня Українська Православна Церква готує урочистості на честь 1033-річчя Хрещення Русі.

Відбудуться богослужіння на Володимирській гірці та у Києво-Печерській лаврі, а також всеукраїнський Хресний хід.

У 2020 році Хресний хід віруючих УПЦ в Києві не відбувся через заборону на масові заходи під час пандемії.

У 2019 році у Хресному ході у День Хрещення Русі взяли участь понад 300 тис віруючих Української Православної Церкви.