Держекоінспекція виступить координатором проекту вирішення проблеми скидання надлишків зворотних (шахтних) вод Кривбасу.

«Так, за результатами інструментально-лабораторного контролю за якістю води р. Інгулець, що проводився Держекоінспекцією у період з квітня по червень 2021 року під час промивки русла, було виявлено перевищення нормативів ГДК хлоридів, сульфатів тощо. А протягом останніх 5 років після промивання русла річки Інгулець у воді спостерігалася тенденція до різкого збільшення вмісту хлоридів до 1000-2000 мг/л (при нормі 350 мг/л)», - зауважив Андрій Мальований.

Він зазначив, що Інгулець протікає через Карачунівське водосховище, з якого населення Кривого Рогу частково споживає питну воду, а ресурси річки використовуються аграріями з метою зрошення земель Миколаївської та Херсонської областей. Використання високомінералізованих вод може спричинити погіршення врожайності внаслідок засолення ґрунтів та становить загрозу для місцевого населення.

В результаті наради учасники напрацювали низку пропозицій, спрямованих на вирішення проблеми забруднення басейну річки Інгулець внаслідок скидів вищезгаданих шахтних вод.

«Це, зокрема, проведення комплексного дослідження ставка накопичувача балки Свистунова, а також негативного впливу підприємств забруднювачів безпосередньо на стан річки Інгулець.

Держекоінспекція, як модератор процесу, акумулює всі пропозиції для розробки дорожньої карти та конкретних заходів, направлених на екологічне оздоровлення річки Інгулець з подальшим контролем їх виконання, зокрема, в частині зобов’язань промислових підприємств, щодо очищення зворотних вод», - підкреслив Андрій Мальований.