Як повідомляє Центр інформації УПЦ із посиланням на news.church.ua, про це Митрополит Онуфрій розповів у випуску «Слово Предстоятеля» на телеканалі «Інтер».

Блаженніший зазначив, що Господь навчає нас, як молитися правильно, притчею про митаря і фарисея (Лк. 18: 9-14).

«Фарисей, ставши, так молився про себе: Дякую, Боже, Тобі, що я не такий, як інші люди: здирщики, неправедні, перелюбні, або як цей митник. Я пощу два рази на тиждень, даю десятину з усього, що тільки надбаю! А митник здалека стояв, та й очей навіть звести до неба не смів, але бив себе в груди й казав: Боже, будь милостивий до мене грішного!.. (Лк. 18: 11-13)», - процитував владика.

З Євангелія ми знаємо, що молитва митаря була більш приємною Богові, адже від неї, за словом архіпастиря, «пахло смиренням», натомість «від молитви фарисея пахло гординею».

Предстоятель УПЦ навів повчальний приклад, який йому розповів пустельник.

«В їхній місцині жив один спритний конокрад, котрий якось схотів вкрасти породистого красивого коня. Ідучи на крадіжку, конокрад зайшов до храму, купив свічку та поставив до ікони свт. Миколая: «Святий отче Миколає, допоможи вкрасти коня». Потім він дійсно вкрав коня, сів на нього і поскакав. Господарі оговталися і поскакали в погоню за злодієм. Конокрад побачив погоню, заїхав до лісу, відпустив коня, а сам хотів десь сховатися. Він побачив труп корови. Звірі вже з’їли нутрощі, і залишилися від корови тільки кістки і шкіра. Чоловік заскочив у цей труп. Господарі заскочили в ліс, бачать, що їхній кінь ходить по лісу, а злодія немає. Все обшукали, але в труп корови не додумались зазирнути. Не знайшовши злодія, господарі сіли на коней, забравши свого краденого коня, і поскакали додому. А конокрад ледь не задихнувся, виліз з тієї мертвої корови і став відкашлюватися. Тут до нього підійшов старчик і каже: «Як тобі було в тілі корови?» – «Ой, дідусю, я там ледь не задихнувся. Такий сморід там був». А старець йому каже: «Отакою приємною вчора для мене була твоя свічка і молитва». Все це позитивно вплинуло на злодія, і він змінив своє життя», - розповів Блаженніший.

Митрополит Онуфрій закликав вчитися правильній молитві. «Так вибудовуймо свою молитву, щоб від неї пахло смиренням, а не гординею. Тоді наша молитва буде сильною, корисною для нас і для тих, хто оточує нас у цьому житті», – підсумував він.