Майже 16 мільйонів гривень збитків завдано довкіллю внаслідок незаконного знищення близько 3 тисяч дерев на Рівненщині.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований - йдеться на сайті відомства.

«Незаконну порубку дерев було зафіксовано на території Володимирецької територіальної громади Вараського району за межами села Половлі. Інспектори ДЕІ Поліського округу виявили 2716 знищених сосен. Дозвільні документи на таку рубку у відкритому реєстрі лісорубних квитків відсутні», - розповів Андрій Мальований.

Для подальшого розслідування та виявлення осіб порушників матеріали, складені інспекцією за результатами обстеження, передано до правоохоронних органів.
«Порушникам загрожує кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 246 ККУ. Це штраф на суму 17-25,5 тисяч гривень, арешт на строк до півроку або позбавлення волі на той самий строк», - підкреслив Андрій Мальований.

Голова ДЕІ також зазначив, що за 5 місяців 2021 року саме у Поліському окрузі (Житомирська та Рівненська області) було складено найбільше адміністративних протоколів у сфері рослинного світу.

«З тим обсягом незаконних вирубок, який відбувається на території областей, вже за 30-40 років за прогнозом компанії EOS Data Analytics та Інституту космічних досліджень НАН України Рівненщина та Житомирщина потерпатиме від знеліснення.

Щоб не допустити такої ситуації, необхідно терміново посилити відповідальність за вирубку лісу. Штраф на суму до тисячі гривень не є перепоною для «лісової мафії», - наголосив Андрій Мальований.