Все більше українців звертають увагу на перспективну, але ризиковану пенсійну систему

Останнім часом в Міністерстві соціальної політики висловлюють повну впевненість в тому, що в тому вигляді, в якому пенсійна система в Україні існує на даний момент, продовжити існувати вона скоро не зможе, тому зараз в уряді пропонують альтернативу їй у вигляді накопичувальних пенсій. Це, однак, не єдина можливість поміняти пенсійну систему в країні, оскільки існує ще один варіант, який дозволить забезпечити українцям колосальні за сьогоднішніми мірками пенсії, проте залишається вкрай ризикованим. Про те, в чому він полягає, розповів інформаційний портал "Сьогодні".

Йдеться про недержавні пенсійні фонди. На сьогоднішній день вже більше мільйона громадян України відкладають гроші на старість саме в недержавних пенсійних фондах. Звернення до подібних варіантів, з урахуванням сумних прогнозів експертів про те, що всього через 8 років пенсіонери будуть отримувати пенсії в розмірі всього однієї п'ятої від середнього доходу по країні — це природно.

Наприклад, житель столиці Дмитро Крамаренко вирішив забезпечити собі безбідну старість, тому вже протягом 13 років робить внески в два недержавних пенсійних фонди. Він розповів, що у нього є критерії для вибору фонду: велика кількість учасників і хороші показники, наприклад, якщо фонд перевищує інфляцію на 2 або 3 відсотки, то це можна вважати хорошим показником.

Учасник такого фонду щомісяця робить внески, а керівництво Фонду інвестує ці кошти на свій розсуд в різні сфери, наприклад, в державні облігації або депозити. При цьому деякі фінансові експерти обіцяють, що при виході на пенсію українців очікують просто гігантські виплати.

Наприклад, якщо в 30 років відкладати по 2800 гривень щомісяця, то до 60 років буде вкладено близько мільйона гривень. Після цього передбачається 30-річна пенсія, за підсумками якої людина отримує близько 40 мільйонів, тобто щомісяця це близько 112 тисяч гривень.

Головний ризик такої системи полягає навіть не в можливості обману, а в ймовірності знецінення гривні, оскільки важко стверджувати, що через 30 років сотня тисяч гривень — це те ж саме, що і сьогодні.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українських пенсіонерів попередили про чергове нововведення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Кабінеті Міністром працюють над новою ініціативою, яка змінює оподаткування.

Також "Hyser" писав, що в уряді розповіли подробиці ринку землі.