Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований - йдеться на офіційному сайті відомства.

«В цей період ДЕІ проведено 22 перевірки та викрито 52 випадки недотримання обмежень, встановлених під час нересту. У користувачів водних ресурсів вилучено майже 1 тонну риби. Також інспекторами затримано 8 транспортних засобів та конфісковано 67 заборонених знарядь лову (колючих, вибухових, з використанням електроструму тощо)», - зазначив Андрій Мальований.

Посадовець нагадав, що з 1 квітня, а в деяких областях з кінця березня, в Україні діє нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.

«Саме в цей час починається період спарювання риб і вони стають особливо вразливими. Браконьєри використовують таку нагоду для масового вилову риби, що нерідко призводить до катастрофічного зменшення чисельності цілих видів», - зауважив Андрій Мальований.

Тому для захисту водних біоресурсів територіальні управління Держрибагентства встановлюють нерестову заборону. Так, дозволяється лише любительська риболовля з берегу в межах населених пунтків та за межами нерестовищ. Натомість забороняється:

вилов з перевищенням добової норми – трьох кілограм;
пересування човнів;
організація змагань з рибальства, підводне полювання;
проведення вибухових та гідротехнічних робіт, видобуток піщано-гравійної суміші, розчистка русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо.

«Наразі Держекоінспекція продовжує проводити посилений контроль за дотриманням нерестової заборони, проводячи природоохоронні рейди спільно з поліцією та представниками Держрибагентства», - додав Андрій Мальований.