У четвер, 8 квітня, парламентський податковий комітет погодив законопроекти №4643-д і 4644-д про пільгове розмитнення для евроблях, а також рекомендував нардепам прийняти його у другому читанні.

Голова профільного комітету Данило Гетманцев повідомив, що розглянути його можуть вже в середині квітня, а здобути силу він зможе в середині поточного місяця. Але в травні ще розроблятимуть тимчасовий порядок для пільгового розмитнення. Тобто, звіт для періоду пільгового розмитнення стартує приблизно в червні.

Юриста Іван Казачук розповів, які правки були рекомендовані і за які проголосували на комітеті:

  • закон торкнеться тих авто, які знаходяться на митній території України станом на 31 грудня 2020 року і перебувають у режимі тимчасового ввезення або транзиту. Правку про те, що це може торкнутися і ті транспортні засоби, які будуть перебувати в Україні на момент прийняття закону - відхилили;
  • пільги для учасників бойових дій, інвалідів, багатодітних сімей теж не підтримали. Було рекомендовано врахувати ці правки в подальших законах;
  • можна буде розмитнити всі авто з екологічним стандартом від Євро-2. Період розмитнення залишається, як і раніше - 180 днів. Для військових з АТО (якщо вони матимуть довідку про те, що в момент дії закону вони перебували на службі) дадуть додатково 90 днів для розмитнення. Ставки для всіх будуть однакові;
  • "добровільний" внесок за розмитнення залишається 8500 грн. Така відкупна повинна буде перекрити всі інші штрафи.

Потраплять під закон особисті авто, з року випуску яких пройшло більше 5 років і в кількості не біліше однієї одиниці.

Правку про потрапляння під пільгове розмитнення авто не молодше 2007 року відхилили. Також не підтримали заборону на розмитнення вантажних авто до 3,5 тонн. Тобто такі вантажівки (коди товару 8703, 8704) розмитнити за пільговими правилами все ж вийде.

Відзначимо, що на комітеті анонсували ще одні законопроект, який буде прийматися вже в наступному році і також торкнеться євроблях.

Раніше Hyser писав про те, що власникам "євроблях" пропонують надати більше пільг при розмитненні.

Також Hyser повідомляв, що у поточному році багато українських автовласників зобов'язані заплатити транспортний податок.

Нагадаємо, що у Державній податковій службі розповіли, коли платити податки не потрібно.