Експерти підбили підсумки пенсійної реформи за три роки.

Так, наприклад, якщо у 2017 році українцям потрібно було мати 15 років стажу, то на сьогоднішній день мова йде про 35 років, які гарантують більш високі виплати. Однак навіть при відсутності такого стажу пенсіонеру передбачена мінімальна пенсія. Варто зазначити, що суму такої пенсії уряд підвищив до 1769 гривень, що дорівнює розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Видання "Хайзер" провело порівняльний аналіз, щоб з'ясувати, що ж ще змінилося за останні три роки.


Крім того, що підвищили мінімальну пенсію, зросли й інші виплати. Так, тепер при наявності 30 років стажу у жінок і 35 років стажу у чоловіків загальний розмір пенсії повинен бути не нижче 2100 грн.

Крім того, особам з таким же стажем старше 65 років мінімальна пенсія повинна нараховуватися в розмірі 40% мінімальної зарплати, а з 1 січня цього року це 2400 гривень (6000 грн х 40%). Примітно, що зараз коефіцієнт стажу всім нараховується однаково, хоча до жовтня 2017 року всім пенсіонерам його множили на 1,35.

Для працюючих пенсіонерів теж дещо змінилося. Вони мають право робити перерахунок пенсії за стажем, а при бажанні і по зарплаті. Проводяться такі перерахунки не раніше ніж через два роки після призначення або попереднього перерахунку пенсії.

Більш того, зараз їх роблять автоматично з 1 квітня кожного року, а значить до Пенсійного фонду для цього звертатися не потрібно. Однак працюючим пенсіонерам не роблять перерахунок у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, що теж слід враховувати.

Раніше "Hyser" писав про те, що Пенсійний фонд попередив, в яких випадках припинять платити пенсію, або змусять частину повернути.

Також наш портал повідомляв, хто з пенсіонерів у квітні отримає більше грошей після перерахунку.

Нагадуємо, що українцям по-різному нараховують пенсійний стаж. Відомо, в чому причина і що потрібно робити.