Експерти пояснили українцям, що відбуватиметься з цінами на електроенергію

Останнім часом українці побоюються будь-якого підвищення тарифу на житлово-комунальні послуги, зокрема підвищення тарифів на електроенергію. Комерційний директор ВАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов заявив, що найближчим часом в Україні не зростатимуть ціна на світло. Про це повідомляє портал "Vesti.ua".

Він пояснив, що в Кабінеті Міністрів можуть продовжити дію спеціальних обов'язків учасників ринку електроенергії для забезпечення інтересів громадян на енергетичному ринку, які повинні були закінчитися 31 Березня. Ларіонов зазначив, що у влади існує кілька версій на майбутнє, проте коментувати їх він не має права.

У числі основних проблем на енергетичному ринку України експерт відзначив занадто високі тарифи на електрику для українців у поєднанні з перехресним субсидуванням.

З іншого боку, вже те, що в уряді планують продовжити спеціальні зобов'язання є позитивним рішенням, оскільки тарифи на світло не почнуть формуватися на ринкових умовах, що означало б набагато більші ціни — тариф на світло виріс би більш ніж в 2,5 рази, до 3,30 гривень за кВт/год.

Також варто згадати, що 1 січня поточного року в Україні влада скасувала пільговий тариф на електроенергію, який припускав, що за перші 100 кВт/год українці будуть сплачувати за тарифом в 90 копійок за 1 кВт/ч. Тепер же споживачі завжди платять за 1,68 гривень за кВт/год, що призвело до збільшення цифр в платіжках на 78 гривень кожен місяць, при тому, що це значення не є граничним. На цей рік експерти прогнозують підвищення ціни на електрику в середньому до 2,2-2,5 гривень за кВт/год.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українським споживачам необхідно підготуватися до того, що тарифи на воду в черговий раз підвищаться, оскільки необхідність в цьому бачать в НКРЕКП.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що деякий час тому в уряді дали теплопроизводящим підприємствам завдання розробити річні тарифи. Компанія "Нафтогаз" вже представила свій річний тариф.

Також "Hyser" писав, що українців попередили про те, що з 1 квітня істотно підвищиться тариф на популярну медичну послугу — пологи. Ціна на пологи підвищиться мінімум на чверть.