Вартість "блакитного палива" в Україні більше не контролюватимуть

Про те, чому в нашій країні й далі будуть піднімати тарифи на газ, в інтерв'ю YouTube-каналу "А шо так можна було", розповів експерт, що має відношення до фонду "Демократичні ініціативи", Сергій Шаповалов.

За словами аналітика, ситуація зі зростанням тарифів в Україні цілком очікувана, і ніхто не буде враховувати того, що найчастіше різниця між пенсією громадян і вартістю комунальних послуг негативна, хоча бувають випадки, що деяким громадянам виплат все ж вистачає на оплату тариф.

Втім, Шаповалов вважає, що причиною такого дисбалансу, є те, що за весь час незалежності, Україна так і не побудувала адекватну ринкову економіку. Зокрема, ми все ще трансформуємося від радянського суспільства до того, яке існує в умовах ринкової економіки та приватної власності. І, на його думку, у всьому винні люди, які вважають, що дорого коштує все, від "комуналки" до продуктів. І це не залежить від їх доходів, оскільки у нашого суспільства такий менталітет, бачити у всьому негативне. Тільки в тому випадку, якщо суспільство почне нормально оплачувати постачальникам їх такі ж "нормальні послуги", економіка в Україні почне працювати коректно.

Тарифи на газ. Фото: скріншот YouTube-відео.
Тарифи на газ. Фото: скріншот YouTube-відео.

Таким чином, вважає Шаповалов, нормативно-правова база, що відповідає за регулювання тарифів, не буде змінена як мінімум протягом 5 років. А впливають на зростання тарифів, в тому числі й зобов'язання, які взяв на себе уряд, одночасно з валютними кредитами від МВФ.

Варто відзначити, що канал "А шо так можна було?"працює не так давно, з минулого року. Автори каналу припускають, що у своїх роликах висміюють нелогічні та неадекватні дії нашого уряду, що, цілком можливо, і відповідає їх особистій навколишній дійсності або альтернативному погляду на світ.

Повне відео доступне трохи нижче.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що Марина Лазебна розповіла, коли й кому можна звертатися за державною допомогою, якщо доходів не вистачає на оплату завищених тарифів.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, яку вартість газу можуть встановити з квітня 2021 року.

А до цього "Hyser" розповідав про те, як можна зменшити витрату газу, і заощадити на цьому кошти.