Головні новини за сьогодні, 16 березня, в щоденному дайджесті від порталу Hyser.

Прес-секретар Зеленського Мендель вестиме щотижневу передачу на державному телеканалі

Цього тижня на Телеканал Дом і UATV російською стартує щотижневе ТВ-шоу"погляд з Банкової з Юлією Мендель". Це авторський проект прес-секретаря президента України.

"Не втомлюємося говорити з вами. А особливо-з українцями, котрі опинилися за контактною лінією на Донбасі та в Криму. Сьогодні, о 19: 30 для підписників Телеканал Дом У YouTube – пілотний випуск про дезінформацію та соціальні послуги для українців по образу боки контактної лінії. Зважайте-відповідаю на запитання! Шукайте сьогодні на YouTube каналу»Дім"!",- написала прес-секретар в соціальній мережі.

У МОЗ зробили заяву про новий локдаун

Міністр охорони Здоров'я України Максим Степанов заявив про можливість чергового жорсткого локдауну в країні і назвав головну умову його введення. До чого готуватися українцям глава МОЗ розповів в ефірі програми"Свобода слова".

Максим Степанов зазначив, що повторне введення локдауну на території нашої країни відбудеться, якщо більша частина областей потраплять в "Червону" карантинну зону. Він уточнив, що умовою для максимального посилення карантинних заходів в Україні є саме 50-70% областей в "червоній" зоні.

В Україні сповістили про новий вид пенсій

15 березня відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, на якому перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк запропонував парламенту розглянути законопроект №3002а, який дозволить встановити пенсії за особливі заслуги громадянам, які отримали почесну Грамоту Верховної Ради або Грамоту Верховної Ради.

Роблячи доповідь про законопроект, Цимбалюк звернув увагу на те, що в Законі "про пенсію за особливі заслуги перед Україною" пенсії встановлюються особам, які отримали почесну грамоту Президії Верховної Ради Української РСР або Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР. У той же час особи, які вже в роки незалежності відзначилися заслугами, залишилися без уваги.

Соцстрах попередив про затримки, названі нові терміни виплат лікарняних і декретних

Фонд соціального страхування України попередив про затримки виплат лікарняних і декретних, але разом з тим запевнив, що люди отримають виплати в повному обсязі.

На 15 березня термін затримки дорівнює 21 дню або 1,8 млрд грн. У тому числі, не були профінансовані заяви-розрахунки на суму 800 млн грн - їх термін оплати становить 10 робочих днів відповідно до законодавства.

"У листопаді 2020 року ми фінансували лікарняні та декретні протягом одного робочого дня після отримання заяви-розрахунку від роботодавця, замість 10 робочих днів, визначених законодавством. Однак сьогодні доходів фонду не вистачає на покриття всіх прийнятих на фінансування допомог і виплат", - повідомляє фонд.

Коли в Україну прийде справжнє весняне тепло

Довгоочікуване весняно тепло синоптики обіцяють вже наприкінці березня. До тих пір доведеться ще трохи потерпіти негоду, наприклад, у вигляді дощів. Так, сьогодні парасольки знадобляться практично всім українцям, а в середу в країні взагалі засніжить і температура почне помітно опускатися, щоб до п'ятниці в більшості регіонів прийти до мінусових позначок.

Тому поки українцям не варто ховати далеко теплий одяг, тому що вона напевно ще стане в нагоді і не раз. Водіям теж слід бути обережними на дорогах, так як негода буде значно погіршувати видимість.