В Україні хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев анонсував підвищення державної допомоги при народженні дитини. На скільки підвищать виплати, і звідки візьмуть кошти він розповів на своїй сторінці в соцмережі facebook.

Данило Гетманцев підкреслив, що в Україні вже 7-й рік не змінюється сума виплат батькам за народження першої дитини. У національній валюті батькам виплачують 41 280 гривень, проте в доларовому еквіваленті ця сума знизилася з 2 612 до 1 490 доларів. Гетманцев заявив, що виплати на дитину повинні бути підвищені.

За його словами при народженні першої дитини батьки повинні отримувати 50 тисяч гривень, за другого вже 100 гривень, а при народженні третього і всіх наступних - 150 тисяч гривень.

Гетманцев заявив, що в Україні процвітає тіньовий ринок алкоголю і цим можна вигідно скористатися, щоб збільшити розмір допомоги батькам. Так, за його словами виведення ринку алкоголю з тіні дозволить щорічно наповнювати держбюджет на 10 мільярдів гривень і цих грошей вистачить, щоб забезпечити гідну допомогу при народженні дитини.

Гетманцев підняв статистику за останні роки і зазначив, що за 7 років в країні значно знизилася народжуваність. Тоді як в 2013 році налічувалося 503,7 тисячі народжених дітей, то в 2020 році цей показник зменшився чи не в два рази - 293,4 тисячі дітей. Якщо не втрутитися в цей процес, то демографічна криза в країні досягне небувалих позначок. Гетманцев додав, що його ініціатива по виведенню ринку алкоголю з тіні і збільшення за рахунок цього допомоги молодим батькам допоможе істотно збільшити народжуваність в країні.

Раніше портал Hyser повідомляв, що глава Міністерства соціальної політики Марина Лазебна назвала категорії громадян, які можуть не розраховувати на субсидію.

Також портал Hyser інформував, що Денис Шмигаль дав розпорядження уряду розширити коло одержувачів субсидії.

Крім того портал Hyser повідомляв, що Денис Шмигаль розповів, якими будуть тарифи на газ у наступному опалювальному сезоні.