Хто має право на пільгову пенсію у 2021 році

Питання пенсійного забезпечення хвилює багатьох українців. З кожним роком змінюються правила щодо виходу на заслужений відпочинок. З 2015 року в Україні змінилися правила виходу на пільгову пенсію. Деталь передавати співробітник порталу Prostopravo TV.

Співробітники, які працюють в повний робочий день на шкідливих виробництвах, або на підприємствах з важкими умовами праці, мають право на пільгову пенсію.

Детально перелік всіх професій вказана в списку 1 і 2, на які поширюється пільгова пенсія.

Юрист Катерина Гутгарц зазначила, що ці норми визнані неконституційними та недійсними Конституційним судом.

Зокрема, судді пояснили, що законною є редакція закону Про пенсійне забезпечення, яка діяла до 2015 року та внесення правок.

Це означає, що зараз можуть вийти раніше на заслужений відпочинок і отримувати пільгову пенсію співробітники, професії яких внесені в Список 1.

Чоловікам можна оформити пенсію в 50, якщо вони вже мають 20 років стажу, з яких 10 були відпрацьовані на шкідливих умовах.

Жінки можуть вийти на пенсію на 5 років раніше - в 45 років. На той момент у них повинно бути 15 років стажу, з яких 7 років і 6 місяців були відпрацьовані на шкідливих виробництвах.

Якщо ж професія підпадає під Список 2, тоді там для виходу на пільгову пенсію трохи інші умови.

Чоловіки можуть розраховувати на пенсію в 55 років за умови наявності не менше 25 років стажу, з яких 12 років і 6 місяців були відпрацьовані на зазначені в переліку посадах.

Жінки після досягнення 50 років і маючи 20 років стажу роботи повинні не менше 10 років відпрацювати на шкідливих виробництвах.

Раніше портал Hyser повідомляв, що названа причина, чому в березні не всім пенсіонерам проведуть індексацію виплат. В середньому, в ПФУ обіцяють підвищити виплати на 308 грн.

Також ми повідомляли, що Володимир Зеленський підписав закон про введення електронних трудових книжок. Фахівці попередили українців, що для них зміниться.

Нагадуємо, що українцям розповіли, що робити, якщо для виходу на пенсію не вистачає стажу. За підрахунками, вже цього року тисячі українців не зможуть піти на пенсію через підвищення вимоги по страховому стажу.