Президент Володимир Зеленський підписав закон про електронні трудові книжки.

Так, Володимир Зеленський підписав закон України, який регламентує введення в Україні електронних пенсійних книжок. Сам закон називається "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Нагадаємо, що сам закон був прийнятий Верховною Радою шляхом голосування ще 5 лютого 2021 року.

Про це поінформував Офіс Президента.

Відповідно до закону, протягом 5 років відбудеться перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. У цей час можна використовувати як паперову трудову книгу, так і електронну форму вже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність.

Відомості про трудову діяльність відтепер вносяться працівником та роботодавцем щодо накладення кваліфікованого електронного підпису у вигляді сканованих копій трудової, довідок тощо.

Після всіх проведених маніпуляцій роботодавець в обов'язковому порядку повинен видати оригінал трудової книжки в паперовому форматі особисто на руки своєму працівникові.

Крім того, згідно з цим Законом пенсія людині може нараховуватися в автоматичному порядку. При тому, що сама людина за власним бажанням може відстрочувати момент виходу на пенсію, якщо у нього є на те особисті причини.

Водночас, зазначається, що у разі перенесення призначення пенсії та продовження перебування у трудових відносинах, розмір пенсії підвищуватиметься на 0,5-0,75%.

Тому можна розраховувати на більш високі виплати, ніж зазвичай. Це порадує багатьох людей.

Раніше Hyser писав про те, що тисячі українців ризикують залишитися без пенсій, що робити в разі нестачі страхового стажу.

Також писали, що у Кабміні придумали, як змусити українців платити податки.

Нагадаємо, що мільйони українців позбавлять доплат до пенсії, кому не допоможе індексація.