За інформацією Центру економіки і здоров'я в даний час фундамент для того, щоб карантин був адаптивний, є.

Тобто зараз найбільш ймовірний сценарій до якого потрібно прагнути, це управління карантинами в окремих областях України, говорить віцепрезидент з економіко-політичних досліджень КЅЕ Наталія Шаповал в інтерв'ю програми Київ.NewsRoom.

"Макрофінансова ситуація в країні досить стабільна і минулий рік закінчився добре. Через низку позитивних і негативних причин, але наразі стабільно відповідно уряд зможе планувати заздалегіть як правильно карантин провести. Тобто будуть починати з досить хорошої економічної бази", - каже вона.

Віцепрезидент з економіко-політичних досліджень КЅЕ Наталія Шаповал, скріншот відео

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не хотів би йти до локдауну, але все може трапитися. Але якщо ситуація вимагатиме введення локдауна, чи витримає економіка?

Експерт каже, що інші країни під час другої хвилі ковіда, локдаун не вводять. Він впроваджують такі прийоми, які мають мінімальний негативний ефект для бізнесу.

Також важливо в разі збільшення захворюваності та введення строго карантину забезпечити найбільш вразливі верстви населення фінансовими виплатами. І в цьому випадку ситуація пройде добре. Головне, щоб ситуація не змінилася, коли необхідно все зробити все швидко, протягом тижня, наприклад.

Нагадаємо, що Шмигаль раніше заявив, що в даний момент в Україні почалася третя хвиля пандемії коронавірусу, в результаті чого в окремих регіонах країни вже введені найжорстокіші протикоронавірусні обмеження, передбачувані "червоною" зоною адаптивного карантину. Це, зокрема, Івано-Франківська, Чернівецька та Житомирська області. Крім того, одночасно кілька інших областей Західної України і Київська область знаходяться на межі потрапляння в "червону" зону.

Раніше Hyser писав про те, що Київська область фактично опинилася в "червоній" зоні адаптивного карантину.

Також Hyser повідомляв, що президент України Володимир Зеленський зробив щеплення від коронавірусу.

Нагадаємо, що з 4 березня безробітні українці мають право отримати від держави допомогу на час карантину та в інших надзвичайних ситуаціях.