Стало відомо, хто не отримає надбавку в рамках індексації пенсій

В Україні з 1 березня стартувала індексація пенсій, однак доплати отримають не всі пенсіонери. Кого не торкнеться індексація пенсійних виплат, повідомляє портал "Сегодня".
В рамках індексації підвищать тільки пенсії, які були призначені у зв'язку з досягненням пенсійного віку, а також виплати з нагоди втрати годувальника та інвалідності. Відзначається, що індексація торкнеться 8 мільйонів українських пенсіонерів, а без підвищень залишаться 3,1 мільйона громадян.
Сподіватися на доплати в рамках індексації не варто українцям, які пішли на заслужений відпочинок за спецзаконом, тобто держслужбовцям, військовим, вченим і депутатам. Без підвищення залишаться ще дві категорії трудових пенсіонерів: ті, хто пішов на заслужений відпочинок у 2019-2021 роках і працюючі пенсіонери. Однак останнім перерахують пенсійні виплати вже з 1 квітня. Також осучаснення пенсій обійде стороною громадян пенсія яких була збільшена з 1 січня 2021 року до 40% мінімальної зарплати (до 2400 гривень). Підкреслюється, що без доплати ця категорія залишиться лише в тому випадку якщо індексація виявиться менше суми доплати до 2400 гривень.
Наприклад, пенсіонер виконав вимогу за стажем (35 років для чоловіків і 30 років для жінок) заробив пенсію в розмірі 1900 гривень. З 1 січня він отримує доплату від держави в розмірі 500 гривень, і пенсія підійнялася до 2400 гривень. При індексації його пенсія підніметься на 212 гривень, тобто до 2112. Однак отримувати українець буде як і раніше 2400.
Крім того в рамках індексації пенсій не підвищать виплати громадянам, які отримують максимальну пенсію (17 690 гривень).
До слова, в планах Міністерства соціальної політики ввести індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів без винятків. Так, якщо необхідний законопроєкт буде прийнятий, то індексувати пенсії по-новому можуть вже з 2022 року.

Раніше портал Hyser інформував, що у ПФУ розповіли, як дізнатися розмір майбутньої пенсії. Покрокова інструкція.

Також портал Hyser писав, що у ПФУ розповіли, кому не варто сподіватися на індексацію пенсій.

Крім того портал Hyser повідомляв, що Пенсійний фонд зробив заяву щодо фінансування пенсій.