У Державній податковій службі розповіли, коли платити податки не потрібно

Кожному українцю, який продає автомобіль або житло, необхідно виплачувати податок на доходи. Однак існує ряд умов, в яких платити даний податок не обов'язково. У Державній податковій службі пояснили в яких випадках українці можуть уникнути виплати податків на дохід з продажу нерухомості або автомобіля.

В першу чергу варто поговорити про податки на доходи від продажу рухомого майна. Коли людина продає машину, мотоцикл або інший ТЗ, він зобов'язаний виплатити податок у розмірі 5 відсотків, проте є фактори, які або змінюють розмір податку, або скасовують необхідність його виплачувати.

Наприклад, якщо за останній податковий рік власник продав або обміняв один ТЗ, то податок не передбачений. Якщо ж він продає або обмінює другий транспортний засіб за один податковий рік, то він зобов'язаний виплатити ПДФО в розмірі 5 відсотків і ще 1,5 відсотка військового збору. При збільшенні кількості проданих або обміняних об'єктів рухомого майна до більш ніж трьох, податок збільшується до 18 відсотків ПДФО і 1,5 відсотка військового збору і більше не зростає.

При продажу нерухомості, українець зобов'язаний виплатити ті ж 5 відсотків ПДФО і 1,5 відсотка військового збору, проте слід враховувати, що значення податку залежить від ціни, за яку нерухомість продається, але ця ціна не може бути нижче оціночної вартості житла.

Крім того, при продажу житла податок не потрібно платити, якщо це єдиний об'єкт нерухомості, проданий власником за останні три роки. Крім того, для цього власник повинен мати право власності на об'єкт нерухомості не менше трьох років. Важливо, що якщо житло було отримано в якості спадщини, то його відразу можна продавати без сплати будь-яких податків.

Останні нюанси стосуються податків при продажу земельних ділянок. Так, винятки з оплати податку на продаж землі передбачені для тих ділянок, які не перевищують норм приватизації, а самою землею потрібно володіти не менше трьох. Якщо земля отримана в спадок, то її, так само, як і будинок, можна відразу продавати без податків. В іншому випадку продавцеві доведеться виплачувати ПДФО в розмірі 18 відсотків і 1,5 відсотка військового збору.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна поверне в державну власність частину трубопроводу "Самара — Західний напрямок".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Верховній Раді в першому читанні прийняли законопроект, що стосується розмитнення автомобілів на європейських номерах. Експерти розповіли, хто зможе скористатися цим законом.

Також "Hyser" писав, що в Асоціації платників податків України розпочали прийом заявок для участі в рейтингу "Сумлінні платники податків-2020".