ЗАЗ-1102 "Таврія" - це один із найвідоміших автомобілів, створених на Запорізькому автомобілебудівному заводі. Історія його розробки почалася наприкінці 60-х років, але проєкт було відкладено майже на 20 років.

Докладніше про ЗАЗ-1102 "Таврія" читайте у нашому матеріалі.

Спочатку планувалося, що зовнішній вигляд ЗАЗ-1102 "Таврія" буде зовсім іншим. На початку 60-х років головний архітектор ЗАЗ Володимир Стешенко розпочав роботу над новою моделлю, яка мала замінити застарілий ЗАЗ-968. Проте проєкт було відкладено та знову відновлено лише на початку 70-х років.

У той час був створений перший прототип дводверного седана "Таврія", який був досить схожий на моделі ВАЗ і Volvo того періоду. Головною особливістю стала передньопривідна платформа, яка відрізнялася від більшості автомобілів, що виробляються в СРСР, оснащених заднім приводом.

Було створено лише кілька макетів седана ЗАЗ-1102 "Таврія", кожен з яких мав свої особливості – наприклад, один з них мав прямокутні фари, а інший – круглі. Зрештою, до кінця 70-х років проєкт ЗАЗ-1102 "Таврія" еволюціонував у хетчбек з оригінальним дизайном. Загальна кількість прототипів та макетів, створених у ході розробки ЗАЗ-1102 "Таврія", невідома, проте існує думка, що деякі з них були використані для створення інших моделей автомобілів "Таврія", випущених на Запорізькому автомобілебудівному заводі.

Зрештою серійний ЗАЗ-1102 "Таврія" був представлений у 1987 році та суттєво відрізнявся від своїх прототипів. ЗАЗ-1102 "Таврія" мав сучасніший дизайн і був відсутній задній багажник, що призвело до того, що ЗАЗ-1102 "Таврія" стала одним із найкомпактніших автомобілів на світовому ринку.

ЗАЗ-1102 "Таврія" залишалася однією з найпопулярніших моделей України протягом багатьох років. ЗАЗ-1102 "Таврія" оснащувалась різними двигунами потужністю від 45 до 75 кінських сил, залежно від року випуску та модифікації. ЗАЗ-1102 "Таврія" була запропонована в таких варіантах, як хетчбек, універсал та пікап.

Сьогодні ЗАЗ-1102 "Таврія" стала справжньою класикою автомобільної індустрії. Дизайн ЗАЗ-1102 "Таврія" залишається впізнаваним та популярним. Сам ЗАЗ-1102 "Таврія" продовжує бути популярним на вторинному ринку, оскільки автомобіль характеризується високою надійністю та доступною ціною.

ЗАЗ Таврія, фото: скріншот з мережі

Читайте також:

На таку доводилося їздити: як виглядала радянська маршрутка, зроблена з "Волги" та "Москвича"

Вже в 70-х роках виглядав крутіше за іномарку: як виглядав унікальний ІЖ з незвичайними дверима

На цей звук усі обертаються: умілець перетворив "горбатий" ЗАЗ на стильний спорткар