Українських автомобілістів, і не лише, попередили про те, що на території нашої держави запроваджуються європейські норми автострахування. Так, ВР ухвалила рішення зробити реформу, яка розпочнеться вже цього року, про це свідчить закон №8300.

Насамперед слід повідомити, що зміни торкнуться страхових виплат та їх розрахунку. Також буде запроваджено вільне ціноутворення на ОСАЦВ.

Важливо зазначити, що буде підвищено ціни на страхові виплати на рівень ЄС. Наразі страхові виплати, які виплачуються людині за причиненої шкоди для здоров'я чи життя, становлять 320 тисяч гривень на одного потерпілого. Важливо, що ці виплати не залежать від кількості постраждалих. Якщо збитки завдали майну, то виплачується страховка у розмірі 160 тисяч на потерпілого, але не 800 тисяч гривень за одну страхову подію. Якщо ж протягом кількох років реформу буде прийнято, то страхові виплати зростуть до мільйона, а в деяких випадках до десятків мільйонів.

Крім цього, передбачається швидке проведення обов'язкових виплат постраждалим замість страховиків-банкрутів протягом 2 місяців. На даний момент така процедура може тривати роками.

Ще можна буде побачити і безпосереднє врегулювання ДТП без постраждалих. Також дія страхового покриття за договором може поширюватись і на пасажирів, якщо вони стали винуватцями аварії.

Потрібно наголосити, що може бути і вільне ціноутворення полісів ОСАЦВ без держрегулювання.

Якщо сказати двома словами, то все йде до того, щоб вийти на європейські стандарти, проте якщо це і станеться, то на це може піти кілька років.

Читайте також:

Тепер доведеться «відслиняти» сповна: українцям розповіли, кого змусять сплатити податок на авто у 2023 році

Чи потрібно робити запаси: українцям розповіли, що буде із дизелем на автозаправках