У Мережі можна зустріти багато дивних пропозицій, які, на думку авторів, мають урятувати від мобілізації.

Наприклад, на популярній в Україні платформі онлайн-оголошень продають посвідчення волонтера. Цей документ видають за "оберіг від ТЦК" та розписують інші його переваги.

В оголошенні сказано, що якщо надати волонтерське посвідчення ТЦК, то повістку нібито не випишуть. Сам документ нібито справжній і ніяка не підробка. Людина вступає до справжнього Благодійного фонду та стає волонтером. Оплата відбувається за фактом отримання посвідчення, але в оголошенні не вказано суму. Крім порятунку від ТЦК, таке посвідчення дає право пересуватися в комендантську годину і їздити в смузі для спецтранспорту.

"Без розводу та обману. Оплата при отриманні. Для замовлення пишіть або дзвоніть", — сказано в оголошенні.

Спікер Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін прокоментував, що такий документ точно не врятує від вручення повістки, оскільки ТЦК перевіряють насамперед військово-облікові документи громадянина та звіряють дані із системою "Оберіг". Якщо щось не збігається, то чоловіка відправляють на оновлення даних, якщо все гаразд, то відпускають.

Також речник Полтавського ТЦК нагадав, що в Україні існує кримінальна відповідальність за підробку документів. При цьому є два документи, при пред’явленні яких співробітники ТЦК не мають жодних питань.

"Є документи, з якими відразу бажаємо "доброго дня" — військовий квиток та посвідчення офіцера. Перевіряв на собі – показую посвідчення офіцера і всі питання одразу зникають, ввічливо розходимося", — підсумував Роман Істомін.

Читайте также:

Украинцы массово жалуются на задержку выплат: людям рассказали, с чем это связано