Лютневі платіжки за січень злякають більшість українців. Морози, подорожчання електроенергії, перерахунок абонплати значно підвищать суми.

Як пише видання Obozrevatel, через морози у січні громадяни використали приблизно на 10% більше Гкал тепла, ніж в грудні. Це звичайно ж буде відображатися на комунальних платіжках.

Рятує тільки одне - до кінця опалювального сезону (квітня) тарифи підвищувати не будуть (не більше ніж 6,99 грн за куб).

Як розповіла координаторка житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко, рішення знизити ціни на газ заднім числом не відповідає ринковим механізмам. Така практика досить небезпечна. Вона назвала зниження тарифів суто політичним кроком.

Також Тетяна Бойко зазначила, що не розуміє гравців ринку, які погодилися на такі домовленості, оскільки це добровільна робота в збиток.

Також варто зазначити, хоча максимальний розмір абонплати вирішили обмежити, навіть після такого обмеження у порівнянні з груднем 2020-го її розмір все одно збільшився.

Окрім цього значно подорожчала електроенергія. Усім, хто використовує від 100 кВт год, доведеться заплатити на 78 грн більше. Саме на цю суму збільшили вартість колись пільгових перших 100 кВт год.

Також скасували пільгу на опалення (за 3000 кВт год можна було платити 90 копійок). На цей час ті, хто опалює свої будинки струмом, повинні будуть платити за повною ціною – 1,68 грн за кВт год. Це призведе до того, що їхні витрати на комуналку можуть зрости на 2-4 тисячі гривень.

Що ще не менш важливо, в уряді підтвердили, це тільки перший крок підвищення ціни на електроенергію і далі вона буде зростати ще більше. Точна сума поки невідома, але заощадити вже не вийде.

Раніше "Нyser" писав про те, що Денис Шмигаль заявив, що тарифи на тепло і гарячу воду не будуть підвищувати до квітня 2021 року.

Також наш портал повідомляв, заступник столичного голови пояснив, які саме заходи щодо утеплення житла допоможуть українцям заощаджувати.

Нагадуємо, кого з українців змусять платити за комуналку на 2 тисячі більше.