В Україні в лютневих комунальних платіжках за січень вартість опалення одного квадратного метра буде в середньому становити 33 гривні. При цьому ті громадяни, які утеплили свої квартири та будинки, будуть платити за один квадратний метр на 10 гривень менше.

Про це на прикладі Києва розповів заступник столичного голови Петро Пантелєєв. Його слова опублікували на сайті Київської міської ради.

Так повідомляється, що опалення квартири в 50 квадратних метрів за чинними тарифами буде коштувати 1650 гривень. Але якщо утеплити приміщення, то можна заощадити близько 500 гривень і заплатити 1150 гривень.

Пантелєєв пояснив, які саме заходи щодо утеплення житла допоможуть українцям заощаджувати. Це перш за все:

- встановлення теплового пункту в будинку;

- заміна вікон та дверей;

- утеплення фасаду та інші роботи здатні зменшити теплоспоживання та витрати на комунальні послуги на 40-50%.

Також можна замінити старі батареї на нові з регуляцією теплоподачі та лічильники тепла. Таким чином потрібно буде платити тільки за те, що використовував.

Відзначається, зо у столиці працюють дві муніципальні програми співфінансування, за умовами яких місто оплачує 70% вартості енергоефективних робіт – "70/30" і "Капремонти". Участь в останній можуть взяти всі будинки, зокрема й ті, де ОСББ або ЖБК не створені.

"Близько 600 будинків провели різні види енергоефективних робіт у межах програм співфінансування. Ці будинки всього за кілька років заощадили майже 200 млн грн на опаленні та гарячій воді", – повідомив Петро Пантелєєв.

Окрім цього, заступник столичного голови зазначив, що кияни можуть перевірити обсяги споживання тепла у власному будинку за допомогою сайту: https://teplo.org.ua/.

Раніше "Нyser" писав про те, що у лютому поточного року українці отримають платіжки за комунальні послуги з рекордно високими цифрами.

Також наш портал повідомляв, Денис Шмигаль заявив, що тарифи на тепло і гарячу воду не будуть підвищувати до квітня 2021 року.

Нагадуємо, українцям розповіли, які тарифи на газ будуть діяти з 1 лютого.