Щоб зменшити в Україні кількість правопорушень на дорозі, був розроблений і запущений новий додаток, який дозволяє фіксувати порушення учасників дорожнього руху. Програму назвали дуже просто - "Поліцейський в смартфоні". Відтепер на дорозі будуть слідкувати за кожним рухом водія.

Як повідомляє видання "Сьогодні", за "наведенням", які надсилатимуть водії, поліція буде виписувати реальні штрафи. По суті, громадян просять слідкувати один за одним і доносити.

Програма працює наступним чином:

- водії, які помітили правопорушення, фотографують або знімають на відео правопорушника, а точніше його авто і відправляють в поліцію через додаток;

- згодом поліція обробляє інформацію;

- якщо у діях водія, якого зняли на відео або фото, є порушення, тоді його викликають у відділок, показують йому момент порушення.

- водій-порушник після цього може зізнатися і заплатити штраф.

Як відзначають у поліції, програма дозволяє виявити набагато більше порушень, ніж раніше. Більш того, сигналів про порушення стало настільки багато, що правоохоронці ледь встигають реагувати на всі повідомлення.

Багатьох українців цікавить питання, чи законні подібні додатки та методи виявлення порушників.

Юристи відповідають, що нова програма діє відповідно до закону "Про звернення громадян". Згідно з ним, поліція зобов'язана прийняти заяву про будь-яке порушення закону. І протягом 30 днів повідомити заявника про результати.

У той же час, як повідомляють фахівці, ідея поки працює в експериментальному режимі. Під неї ще потрібно адаптувати законодавство, а саме з'ясовувати, які порушення фіксувати можна, а які не можна.

Також важливо визначитися в якому вигляді це можна робити і як визначати, хто був за кермом під час порушення ПДР.

Раніше "Нyser" писав, українці скаржаться, що отримують липові штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Також наш портал повідомляв, в Україні знову збираються ввести новий порядок отримання водійських прав.

Нагадуємо, в МВС поки вирішили не штрафувати автомобілі, які не мають української реєстрації.