Як повідомляє Центр інформації УПЦ, згідно з церковним переданням, смерть апостолів відбулася або в один день, або з різницею в один рік.

Апостол Петро народився у сім'ї рибалки і був братом апостола Андрія Первозванного, який і привів його до Христа. З народження він був названий Симоном. Іменем Петро, що у перекладі з грецького означає «камінь», його назвав Христос за особливу відданість і віру, на основі якої обіцяв створити Церкву.

Петро першим з апостолів прийшов до гробу Спасителя і побачив воскреслого Іісуса. Коли перед розп'яттям Христа взяли під варту первосвященники, Петро тричі відрікся від Господа, як Той і пророкував йому. Але Петро розкаявся та спокутував свою зраду тим, що став полум'яним проповідником Христової віри.

Після П'ятидесятниці - зішестя Святого Духа на апостолів - своєї першою проповіддю Петро навернув до Христа три тисячі чоловік. Його місіонерський шлях супроводжувався чудесами і зціленнями.

До наших днів дійшли два Соборні послання апостола Петра. Вони включені у Новий Завіт.

За євангельське проповідування Петро прийняв мученицьку смерть і був розп'ятий на хресті. Розіп'яли апостола вниз головою на його власне прохання: він вважав себе негідним бути розіп'ятим так само, як Господь.

Апостол Павел не був учнем Христа під час Його земного життя. Савл - таке ім'я у нього було до навернення до християнства - навіть брав участь у переслідуваннях християн. Одного разу, коли Савл прямував у справах в Дамаск, до нього звернувся Сам Бог, закликавши до апостольського служіння. Після цього він прийняв хрещення.

За довгі роки життя і проповіді апостол Павел написав 14 послань; вони включені в Новий Завіт.

Павел був не раз заарештований і після останнього ув'язнення прийняв мученицьку смерть від меча. Його не розп'яли, бо він не був рабом, а був римським громадянином. Сталося це недалеко від Риму у 67 році, у період царювання імператора Нерона.

Вшановувати святих Петра і Павла стали відразу після їх страти. Першу ікону святих апостолів на Русь привіз святий рівноапостольний князь Володимир - з Корсуні. Потім цю ікону принесли в дар Новгородському Софійському собору, у якому до наших днів збереглися фрески XI століття із зображенням апостола Петра.

Сьогодні день небесного покровителя святкує намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел (Лебідь), постійний член Священного Синоду, вікарій Митрополита Київського і всієї України, голова Комісії у справах монастирів УПЦ.