Днями із проханням про допомогу до Голови ради територіального відділення ВГО "Асоціації платників податків України" в м. Києві надійшло одразу кілька офіційних звернень про масштабні шахрайськи дії і спроби рейдерського захоплення.

Про це пише Політрада.

Мільйонні борги і шахрайські "схеми"

Перше звернення із проханням про допомогу до Голови ради територіального відділення ВГО "Асоціації платників податків України" в м. Києві надійшло 19 травня від керівництва Публічного акціонерного товариством "Комерційний банк "Преміум".

Вони просять про захист права та законних інтересів Банка і вжити заходів в межах повноважень для припинення втручання у господарську діяльність ПАТ "КБ "Преміум" з боку третіх осіб.

"Посадовими особами ТОВ «Проскан» уже протягом тривалого часу здійснюється протиправне втручання у діяльність Банку шляхом внесення за допомогою державних реєстраторів неправдивих відомостей у Державні реєстри, створення штучних судових спорів, вчиняючи шахрайські дії з метою уникнення зобов'язань зі сплати боргу та використовуючи протиправні рейдерські втручання з метою заволодіння нерухомим майном", - йдеться в направленому зверненні.

Історія розпочалася майже 8 років тому – влітку 2013 року.

4 липня 2013 р. між ТОВ «Проскан» та ПАТ "КБ "Преміум" був укладений кредитний договір № 26/КЛ/13 від 04.07.2013р. на відкриття відновлювальної мультивалютної кредитної лінії, за яким ТОВ «Проскан» отримало 4 млн 73 тис доларів США кредитних коштів.

Одночасно із укладанням кредитного договору №26/КЛ/13 від 04.07.2013р., між ТОВ «Проскан» та ПАТ «КБ «Преміум» укладено іпотечний договір, яким передбачено право ПАТ «КБ «Преміум» на позасудове стягнення на предмет іпотеки.

А саме:

- об'єкт житлової нерухомості – комплекс будівель, виробнича база (загальна площа 6 148 кв.м, адреса: м. Київ, вул. Велика Окружна, 22)

- об'єкт нерухомого майна - будівлі виробничої бази (літери В, В', площею 7 321,9 кв.м, розташовані в м. Києві по вул. Кільцева дорога, № 22.

Не допомогла врегулювати ситуацію і поява компанії-"рятувальника" ТОВ "А_ПОІНТ", яка, згідно із укладеним 26 лютого 2015 року із Банком договором, зобов'язалась повернути ПАТ «КБ «Преміум» 1 млн один мільйон доларів, що були надані ТОВ «Проскан» за кредитним договором №26/КЛ/13 від 04.07.2013р.

20 лютого 2015 року з метою забезпечення виконання зобов’язань ТОВ «А-ПОІНТ» перед ПАТ «КБ «Преміум» був укладений відповідний іпотечний договір №6/КЛ/15/І. Однак, предметом іпотеки за вище наведеними Договорами виступало одне й теж майно ТОВ «Проскан». А в 2015 році ТОВ «Проскан» двома траншами по 1 млн доларів на свою афілійовану компанію ТОВ «А-ПОІНТ».

"Станом на сьогодні, ТОВ "Проскан" та ТОВ "А-ПОІНТ" намагаються за допомогою неправосудних судових рішень, ймовірно підроблених документів та правоохоронних органів здійснити рейдерське захоплення майна, яке на законних підставах перейшло у власність Банку, а згодом у власність третіх осіб, маючи непогашену заборгованість перед Банком у сумі 6 млн доларів США", - зазначають в керівництві ПАТ "КБ "Преміум".

Як підкреслюють в КБ "Преміум", протягом 5 років з метою уникнення погашення заборгованості за кредитним договором продовжував створювати численні штучні судові спори з метою незаконного заволодіння іпотечним майном та уникненням – станом на сьогодні, їх вже близько 10. Директор же та колишній засновник ТОВ «Проскан» С.В. Крикуненко вчиняє систематичні протиправні дії, що мають ознаки шахрайства, оскаржуючи всі дії Банку шляхом оскарження виконавчих написів, нотаріусів, рішень судів про стягнення заборгованості, реєстрації права власності у порядку ст. 37 ЗУ «Про іпотеку».

Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua

"Посадовими особами ТОВ «Проскан» уже протягом тривалого часу здійснюється протиправне втручання у діяльність Банку шляхом внесення за допомогою державних реєстраторів не правдивих відомостей у Державні реєстри, створення штучних судових спорів, вчиняючи шахрайські дії з метою уникнути зобов’язань зі сплати боргу та використовуючи протиправні рейдерські втручання з метою заволодіння нерухомим майном", - відзначають в ПАТ "КБ "Преміум".

Варто додати, що у просуванні питання не допомогло навіть офіційне рішення Господарського суду м. Києва про стягнення з ТОВ «Проскан» заборгованості за кредитним договором в розмірі майже 3 млн доларів – рішення у справі № 910/1613/18 ПАТ «КБ "Преміум" отримав 03.05.2018 року.

Відкриття виконавчого провадження з примусового виконання вищезазначеного рішення суду теж не призвело до виконання судового рішення, у зв’язку з відсутністю коштів у Боржника та вчинення боржником ряду противних дій з метою ухилення від сплати заборгованості.

В свою чергу, Голова ради територіального відділення Всеукраїнської громадської організації "Асоціація платників податків України" в м. Києві Олександр Саприкін звернувся до профільного департаменту Офісу Генерального прокурора.

Офіційне звернення із проханням захистити права та законні інтереси Банка, вжити заходів в межах повноважень для припинення втручання у господарську діяльність ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ» з боку третіх осіб було направлено начальнику департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора 26 травня.

Фото ВГО Асоціація платників податків України

Кримінальні провадження і підроблені документи – що з землею?

Непроста ситуація склалася і з самим майном, що став предметом іпотеки. А саме – комплексом будівель, розташованих у м. Київ, Кільцева дорога, 22, власником якого на сьогодні є ТОВ "Логістік Транссервіс".

24 травня до ради територіального відділення ВГО "Асоціація платників податків України" в м. Києві надійшло офіційне звернення із проханням захистити інтереси Товариства та звернутись до відповідних компетентних органів відносно протиправних дій з боку посадових осіб ТОВ «Проскан» та ПpAT «КВО «Простор» щoдo незаконного втручання в діяльність ТОВ "Логістік Транссервіс".

Фото ВГО Асоціація платників податків України

Керівництво ТОВ "Логістік Транссервіс" повідомляє, що на Товариство впродовж останніх 5 років здійснюються систематичні рейдерські атаки зі стороні колишніх власників майна та ïx афілійованих компаній з метою захоплення майна Товариства та земельних ділянок комунальної форми власності, що належать територіальній громаді міста Києва.

Як підкреслюють автори звернення, державними реєстраторами було зареєстровано права власності на незавершені об'єкти нерухомості та право оренди на земельні ділянки кадастрові номери 8000000000:75:201:0054 та 8000000000:75:201:0055, передані Товариству в оренду, за ПpAT «КВО «Простор›, а перед тим за ТОВ «Проскан», на підставі ймовірно підробленого дозволу на виконання будівельних poбiт i без договорів оренди.

Велика Окружна, 22 - фото google.maps

Окрім того, без будь-яких правових підстав та на підставі підроблених документів посадовими особами ПpAT "КВ "Простор" та ТОВ "ПPOCKAH" були внесені записи в Державні реєстри в поручення прав та законних інтересів Товариства та територіальної громади м. Києва.

Мало того, вищезазначеними посадовими особами вчиняються систематичні дії, щодо втручання в Державні реєстри, внесення записів про фіктивні податкові застави, виконавчі провадження на підставі імовірно підроблених документів.

"Посадові особи ПpAT "КВО "Простор" та ТОВ "Проскан" у змові з невстановленими службовими особами правоохоронних органів, державними реєстраторами, посадовими особами органів місцевого самоврядування, використовуючи підроблені документи, неправосудні судові рішення, протягом тривалого чacy вчиняють дії, в поєднані з шахрайством, спрямовані на незаконне самовільне для заволодіння майном Товариства та земельними ділянками комунальної форми власності, що належать територіальній громаді міста Києва", - зазначають у ТОВ "Логістік Транссервіс".

Варто відзначити, що незаконність реєстраційних дій, вчинених державними реєстраторами за участі посадових осіб ПpAT «КВО Простор» підтвердило і рішення Міністерства юстиції України від 28.04.2020 року.

Міністерство юстиції України - фото Уніан

З вищезазначених питань, було порушено ряд кримінальних проваджень:

    • 12020100100005428 від 09.07.2020 р. Шевченківське управління поліції ГУНП у м. Києві (ч.1 ст. 364 KKУ)
    • 42019000000001697 від 06.08.2019 р. Центральний апарат ДБР( ч.2 ст. 364 KKУ)
    • 42019101100000011 від 16.01.2019 р. Шевченківське управління поліції ГУНП у м. Києві ( ч.4 ст.358 KKУ)
    • 12019100090001640 від 16.02.2019 р. Солом’янське управліяня поліцїї ГУНП у м. Києві (ч. 4 ст.190 KKУ).

Разом з тим, протиправні дії з боку посадових осіб вищезазначених компаній продовжуються.

СБУ, обшук -фото UA.NEWS

У зв'язку з цим, 27 травня керівництво ради територіального відділення ВГО "Асоціація платників податків України" в м. Києві направило офіційне звернення до департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора із проханням захистити права та законні інтереси ТОВ "Логістік Транссервіс". А також вжити заходів в межах повноважень для припинення втручання у господарську діяльність Товариства з боку третіх осіб.

Фото ВГО Асоціація платників податків України

І, як виявилося, такі випадки не поодинокі.

"Дійсно, останнім часом почастішали випадки рейдерства, про що нас інформують Територіальні відділення Асоціації платників податків України у регіонах і хочу відмітити, що Київ не став винятком. Наші колеги з Київського територіального відділення звернулися до Генеральної прокуратури України по конкретній проблемній ситуації", - повідомляє Президент ВГО "Асоціація платників податків України" Грігол Катамадзе.

Втім, як відзначив Президент АППУ, зустрічі з Генеральним прокурором країни стали чітким сигналом у напрямку боротьби з рейдерством і тиском на бізнес.

Фото ВГО Асоціація платників податків України

"Декілька особистих зустрічей Генерального прокурора України Ірини Венедіктової з представниками бізнесу, створення за її ініціативи Департаменту із захисту інвестицій дають мені право стверджувати, що восторжествують законність і справедливість у даному та інших випадках. Добре запам’ятав слова Ірини Венедіктової під час зустрічі 10 вересня минулого року, на якій я був особисто присутній: «Рейдерство, тиск на бізнес з боку правоохоронців під час гучних обшуків, які б’ють по репутації компаній – ми почали системно боротися з цими явищами…В усіх таких справах прокуратура тільки на стороні закону та порядку", - відзначив Президент АППУ Грігол Катамадзе.

Додамо інтриги, що за Крикуненко зараз стоїть компанія, яка займається рейдерством, і скоро будуть опубліковані докази і передані до відповідних органів.