Країни G7 нададуть Україні 50 мільярдів доларів у формі кредиту, повернення якого відбуватиметься за рахунок заморожених російських активів.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Досі в історії не було прецедентів, коли активи суверенної держави вилучалися та передавалися третій стороні, хоча й були випадки замороження відповідних коштів. Нині нараховується приблизно 300 мільярдів доларів арештованих російських активів по всьому світу. І поступово ключові лідери йдуть до рішення, щоб вони були передані Україні», – зазначив народний депутат.

Він також акцентував на тому, що на початку року зроблено перший важливий крок. Було вирішено, що доходи від заморожених активів рф (а це декілька мільярдів доларів на рік) передаватимуть на користь України.

«Нещодавно було зроблено другий крок – під час саміту G7 в Італії лідери вирішили виділити Україні 50 мільярдів доларів у формі кредиту під гарантії від російських активів. До цього процесу залучено чимало країн, тож очевидно, що для цього мав бути неабиякий консенсус серед партнерів», – розповів Арсеній Пушкаренко.

Країни Великої Сімки зазначили, що цей кредит має бути сплачений за рахунок росії. Як пояснив парламентарій, коли Україна з рф нарешті дійде до питання закінчення війни шляхом встановлення справедливого миру, сплата цього кредиту буде також одним із пунктів відповідальності. А доти суверенні кошти росії будуть знерухомлені знаходитися в юрисдикції партнерів.

«Позиція України у цьому питанні, як наголошує Президент Володимир Зеленський, чітка – агресор має заплатити за всі завдані збитки. Станом на 1 січня 2024-го року, за оцінками Світового банку, ця сума становила приблизно 500 мільярдів доларів. На жаль, цифра щодня зростає. Тож ми продовжуватимемо працювати, аби досягти остаточного рішення про передачу всіх заарештованих коштів рф», – підкреслив народний депутат.

Також він розповів, що перший прецедент у цьому питанні вже зробила Естонія. Прийнятий Естонським Парламентом і вже підписаний Президентом Аларом Карісом закон дозволяє передати Україні приблизно 30 мільйонів доларів приватних заморожених активів росії, які знаходяться в юрисдикції Естонської Республіки.

«Тож ключові партнери підтримують нашу позицію та шукають оптимальне рішення для того, щоб країна-агресорка заплатила за все, що скоїла та продовжує вчиняти на території України», – наголосив Арсеній Пушкаренко.