Колишній радник глави Офісу Президента України Олексій Арестович розповів, як справи в реальних бойових умовах і про те, які важкі бої там відбуваються.

За словами Арестовича, у напрямку Приютно-Заповітне-Новодонецьке ведуться активні бої, де іноді українські війська процвітають, а іноді російські сили. Все це призводить до складної обстановки, оскільки безперервні контратаки росіян гальмують поступ українських військ, передає Politeka .

“Хоч колись цей напрямок розглядався як дуже перспективний, перспективніший навіть за Токмаковського. На так Токмакському наші рухаються вперед, вони завдали шкоди російським військам, але в тому числі зазнають незліченних контратак. Там протягом доби може перейти одна лісопосадка кілька разів із рук до рук. Таким чином, безперечно, без запровадження резервів будь-якої зі сторін не буде просування ні їх ні нашого”, - зазначає він.

Арестович зазначив, що росіяни перетворили підрозділи, які були розбиті раніше, накачали їх новим особовим складом і технікою, і відправили знову в бій. Це призводить до локальної переваги в обороні, але супроводжується великими втратами.

“Росіяни перетворили підрозділи, які накачали людьми підрозділи, розбиті раніше. Грубо кажучи, там були десантники, піхотинці, які воювали ще 3 місяці тому з нами на тих самих напрямках – їх розбили, вони втратили понад 50% особового складу та техніки. Їх повернули назад, трохи поповнили технікою, наповнили людьми та знову кинули у бій. Це не поява нового підрозділу, це розбиті раніше поповнилися та знову повернулися”, - додає екс-радник.

Арестович підкреслив, що тактика російських військ, що полягає у безперервних контратаках, відома своїми великими витратами життів і техніки. Він наголосив на важливості запровадження резервів та ефективного управління ними.

“Безперервні контратаки, м'ясні, з величезними втратами особового складу та техніки – це їхній фірмовий стиль ведення війни, який суто сухому роздуму дає ефект – уповільнює просування наших військ, змушує нас витрачати резерви не вчасно. Але ці способи війни абсолютно нелюдські, тому що вони призводять до колосальних втрат. Тому все залежить від того, чи є канали резервів у нас – як і де вони будуть запроваджені”, - наголошує експерт.

Поки що українські військові перебувають переважно в обороні і наступають лише на двох напрямках.

Але, як бачимо, вони намагаються розмотувати нас на дуже широких ділянках. Зрозуміли, що це працює, бо раніше вони тупо довбали в один бік – епопея з Бахмутом та Соледаром, а зараз вони в нас навчилися змінювати напрямок зосередження основних зусиль розривати резерви. Тож ми зараз переважно в обороні. Єдине, де ми наступаємо на південь від Бахмута, і ось на Токмацькому напрямку», – каже Арестович.

Читайте також:

Ви насолоджуватиметеся ними всю зиму: рецепт маринованих опеньків "Бабулини" без стерилізації

Згниє і те, й інше: чому в жодному разі картопля не можна зберігати поруч із цибулею

Батькам це буде цікаво: чому за кордоном дітям у школах не ставлять домашніх завдань