У цей четвер, 1 квітня, на католицькому календарі - Великий Четвер, а православні шанують пам'ять св. Дарії та її чоловіка, св. Хризанфа

Про те, які народні традиції краще врахувати, а на які прикмети звернути пильну увагу, спробував розібратися жіночий портал "Ivona".

У Великий четвер в храмах, після вечірні, здійснюють Літургію Василія Великого, і проводять ритуал "Обмивання ніг", що відсилає до переказу про те, що Ісус на "Таємній вечорі" омив ноги своїх учнів. У цей день, навіть згідно з найсуворішими релігійним правилам, все ж дозволяється трохи пом'якшити Піст.

У четвер іменини у Софії, Маріанни, Івана та Дар'ї.

Зазначимо, цей день також називали Дариною - повалихою, Дариною брудною, Дариною - Брудні Ополонки, Дариною весняною, Хрисанфа і Дарини, Хризантом та "Обманним днем".

Заборонялося в цей день: лихословити, сваритися і плакати, неважливо з якої причини, інакше до кінця року все ж доведеться пролити, але вже справжні сльози; незаміжні дівчата не повинні були обертатися на жіночий голос, інакше весь залишок року пройде в повній самоті; не можна було і думати про погане, починати нові справи, не закінчивши старих, або влаштовувати дурні розіграші.

Народні прикмети і звичаї. Фото: скріншот YouTube-відео.
Народні прикмети і звичаї. Фото: скріншот YouTube-відео.

Назва "Дар'я - Брудні Ополонки" з'явилася через те, що в перші дні другого місяця весни вода в ополонках ставала замутненою, а на берегах водойм накопичувався бруд. Наші предки вірили, що якщо в цей день Дарина забруднить ополонку, то весна буде затяжною.

З давніх-давен помітили, що якщо 1 квітня буде сонячним і теплим днем, то варто чекати посушливого і вітряного літа. Але якщо все ж пройде дощ, то таким же буде і літо. Однак, якщо під час дощу гримів грім, то незабаром погода повинна покращитися. А повна відсутність зірок на нічному небі обіцяла швидке потепління.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що російська пропагандистка завалилася на бік і зламала руку, відразу після того, як посміялася над падінням Джозефа Байдена.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, які Знаки Зодіаку будуть купатися в грошах в цьому квітні.

А до цього "Hyser" розповідав про те, яка відома каша прискорить метаболізм і знизить ризик інсульту.