Таким чином, Верховна Рада України підтримала зміни до Закону України"Про дорожній рух".

Завдяки цьому, тепер не обов'язково носити з собою паперові документи, а в разі чого достатньо показати електронне водійське посвідчення. Також підійде електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу і Договір обов'язкового страхування (ОСЦПВ) поліцейському для посвідчення своєї особи і права на водіння. Відповідною інформацією поділилось Міністерство цифрової трансформації України.


Варто відзначити, що даний закон вже набув чинності. Верховна Рада ще в першому читанні розглянула законопроект, який прирівнює цифрові паспорти в дії до паперових. Це означає, що тепер водіям необов'язково возити за собою паперові документи, а досить буде лише прогрузити їх в державному додаткові "Дія".

Однак так само варто звернути увагу на те, що водії не зобов'язані пред'являти інспектору документи в разі зупинки, якщо той не може надати доказ того, що автомобілістом було скоєно порушення правил ПДР і те, що його зупинка була правомірною.


Для пояснення, нещодавно водій, якому виписали штраф у сумі 425 грн за те, що він відмовився пред'являти свої документи, виграв суд по цій справі. Уточнюється, що його зупинив на дорозі інспектор у зв'язку з нібито якимось порушенням правил дорожнього руху і зажадав документи.

Однак автомобіліст відмовився їх пред'являти, уточнивши, що зробить це тільки після того, як будуть представлені докази його провини. В результаті йому виписали штраф.

Але водій вирішив відстоювати свої права в суді, оскільки був упевнений, що законних підстав для його зупинки не було. У суді інспектор так і не зміг довести правомірність зупинки авто, тому суд прийняв сторону позивача. Адже все вказувало на безпідставність вимог пред'явити для перевірки документи.

Раніше "Нуѕег"писав про те, які потрібно подати документи, щоб отримати дешеву іпотеку.

Також наш портал повідомляв, що українських водіїв попередили про новий порядок отримання прав.

Нагадуємо, що з 2022 року українських водіїв чекає обов'язковий технічний огляд транспортного засобу.