За зірвану та продану черемшу можна отримати штрафи від 1700 до 3650 грн в Україні. Незважаючи на те, що рослина може рости на городі або дачі, її зривання та продаж все ще заборонені через те, що рослина внесена до Червоної книги.

Докладніше про це інформує Обозреватель.

Начальник відділу державного екологічного контролю природно-заповідного фонду лісів та рослинного світу Держекоінспекції у Львівській області Богдан Катюбін повідомив, що штраф буде таким самим, як і за лісову черемшу, включаючи ті випадки, коли рослина була вирощена та зірвана на своєму власному городі.

"Люди почали вирощувати на городах, так само як проліски та шафран. Але в законі немає винятків: де б ти її не виростив, продавати не можна. Росте на городі – нехай росте, а зривати та продавати не можна. Штраф буде такий самий, як і за лісову", - сказав Катюбін.

Черемша, яка є першою вітамінною зеленню навесні, внесена до Червоної книги. Її використовують для салатів, пирогів, супів та м'ясних страв. Але якщо людину буде затримано за збирання черемші в лісі, то їй загрожує штраф від 510 до 850 грн, а за кожну цибулину доведеться додатково заплатити 62 грн.

В Україні можна законно купити лише насіння черемші. Люди почали вирощувати цю рослину на своїх городах, як проліски та шафран, але зривати та продавати її все одно заборонено.

Читайте також: